Σαβ, 01 Απρ 2023
Αρχική  > Περιφέρειες

Ν/Σ: Επεκτείνεται στα Περιφερειακά Συμβούλια η εκλογική απαγόρευση λήψης Αποφάσεων

6/8/2019

Την εφαρμογή και στα Περιφερειακά Συμβούλια της εκλογικής αναστολής λήψης Αποφάσεων που ισχύει για τα Δημοτικά Συμβούλια, περιλαμβάνει το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο.

 

Ειδικότερα, στην παρ.3 του αρ.5 προβλέπεται το εξής:

«3. Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 65 του ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 68 του ν.4555/2018, ισχύουν αναλόγως και για το Περιφερειακό Συμβούλιο.»

 

Υπενθυμίζεται ότι, κατ’ εφαρμογήτης παρ.5 του αρ.65 του Καλλικράτη ως ισχύει, στους Δήμους ένα μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο

- για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και

- για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων.

 

Βάσει του Ν/Σ, αυτό θα ισχύει αναλόγως και για τα Περιφερειακά Συμβούλια.

 

Αυτή τη στιγμή για τους Δήμους, είναι ενεργή η απαγόρευση λήψης αποφάσεων, εξαιτίας των Εκλογών του Μαΐου, και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Η νέα διάταξη του Ν/Σ για την αναλογική εφαρμογή της απαγόρευσης και στις Περιφέρειες δεν περιέχει κάποια ειδική έναρξη ισχύος, το οποίο σημαίνει πως - βάσει του αρ.108 του Ν/Σ - η ισχύς της θα αρχίζει από τη στιγμή που το Ν/Σ θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δημοσίευση που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.