Σαβ, 15 Μαϊ 2021
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ν/Σ Δημοσίων Συμβάσεων: Σοβαρές ενστάσεις από 7 Ομοσπονδίες Εργαζομένων

22/1/2021

Μπορεί η ΚΕΔΕ να “τα βρήκε” με τον Υπουργό Υποδομών, Κ.Καραμανλή, στην πρόσφατη συνάντησή τους  για το Νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. για τις Δημόσιες Συμβάσεις, δεν φαίνεται να ισχύει όμως το ίδιο από πλευράς εργαζομένων.

Επτά Ομοσπονδίες Υπαλλήλων έκαναν στις 20 Ιανουαρίου παράσταση διαμαρτυρίας στο εν λόγω Υπουργείο και από την Ανακοίνωση που εξέδωσαν στη συνέχεια, προκύπτουν σαφείς ενστάσεις για το ότι οι αλλαγές στο ν.4412/2016  «ενισχύουν την παρουσία ιδιωτικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα Δημοσίων Έργων».

Όπως τονίζουν, στον «πυρήνα της φιλοσοφίας» του Ν/Σ είναι η «ανάθεση της επίβλεψης σε ιδιώτες, δηλωτικό σύστημα επιμετρήσεων από τους εργολήπτες, απάλειψη της πρόβλεψης για τον καθορισμό της αναγκαίας τεχνικής επάρκειας των Αναθετουσών Αρχών κλπ».

Επιπλέον, από τη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου (Γενικό Γραμματέα) «επιβεβαιώθηκε η πρόθεση γενίκευσης της “συνέργειας” Δημόσιου με Ιδιωτικό Τομέα, ενώ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση για ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών οι οποίες στενάζουν από την υποστελέχωση, σημειώνοντας ότι έτσι “ενισχύεται ο επιτελικός ρόλος των Δημοσίων υπηρεσιών”».

 

Αξίζει να διαβαστεί η σχετική Ανακοίνωση που ακολουθεί, αφού προηγουμένως επισημάνουμε ότι μεταξύ των 7 Ομοσπονδιών περιλαμβάνεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).