Τετ, 24 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Νίκος Δρακόπουλος * Ίλιον : Αντίδοτο για τη ναρκωμένη συνείδηση υπάρχει ;

5/1/2023

*Νικόλας Δρακόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου

 

Το Ίλιον βρίσκεται στην επικαιρότητα και η Ελλάδα μαθαίνει την πόλη μας για όλους τους λάθος λόγους. Τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα για την πόλη που μεγαλώσαμε και δραστηριοποιούμαστε εκτός από φρικιαστικά είναι και η υπενθύμιση ότι εν γένει η κοινωνία, όχι μόνο η τοπική, νοσεί βαριά από την αποχή αξιών και σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης. Η έλλειψη στοιχειώδους αντίληψης σε παιδιά 15-16 ετών ότι η πράξη που διαπράττουν δεν είναι ένα αστείο αλλά έγκλημα, τρομάζει. Όχι μόνο για τον βιασμό που μάθαμε, αλλά για όλα όσα δεν γνωρίζουμε ή θα προκύψουν στο μέλλον. Ποια θα είναι η εξέλιξη των ανηλίκων που κάποια στιγμή θα ενηλικιωθούν και δεν αντιλαμβάνονται το λάθος από το σωστό; Τον ανθρώπινο σεβασμό από την απαξίωση;

 

Όλα τα παραγωγικά κομμάτια μιας κοινωνίας φέρουν ευθηνή για το γεγονός ότι δεν αποδέχονται ένα πρόβλημα που βρίσκεται σε έξαρση. Φέρουν ευθύνη όταν απαξιώνουν την εφηβική βόμβα που μετατρέπει τη μαγκιά και την επιθετική κουλτούρα σε έγκλημα βιασμού. Ένα μελανό σημείο το αντιμετωπίζεις και το λύνεις όταν το βγάζεις στην επιφάνεια, αποδέχεσαι την ύπαρξη του χωρίς να πέφτουν από τα σύννεφα όλα εκείνα τα συντηρητικά κομμάτια της κοινωνίας που θέλουν να βάζουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί διογκώνοντας έτσι τις επιπτώσεις από ακραία φαινόμενα και πρακτικές .

 

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών στα σχολεία, η παιδική κακοποίηση, η ενδοοικογενειακή βία, το οπαδιλίκι, ο εκφοβισμός και η δημιουργία εθισμών είναι μόνο μερικές από τις κοινωνικές παθογένειες που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα παιδιά της εφηβείας. Οι θεσμοί που διέπουν μια κοινωνία οφείλουν να τις αντιμετωπίζουν και όχι απλά να διαχειρίζονται καταστάσεις βουτηγμένες στις προκαταλήψεις και την υποκρισία. Πρέπει να βρεθεί αντίδοτο στην ναρκωμένη συνείδηση που δημιουργήθηκε σε ψυχές που αυτοκαταστρέφονται. Σίγουρα δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σήμερα, υπάρχουν τόσο γνωστές όσο και βιωματικές καταστάσεις, που μας κάνουν να θυμόμαστε ότι όλη αυτή η κατρακύλα είναι απόρροια ετών και όχι κάτι εφήμερο.

 

Παρέμβαση - Επέμβαση - επίλυση.

 

Ένας δήμος πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κοινωνικές του δομές, σε ευρωπαϊκά πρότυπα και όλη του την επιρροή προς όφελος των παιδιών για να είναι, όσο του αναλογεί, μέρος της λύσης μίας χρόνιας παθογένειας. Μέσα από διαδραστικές διαδικασίες, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και καθημερινή επαφή με τα σχολεία και τους γονείς έτσι ώστε να μπορεί να προλάβει το κακό μέσα από πρόληψη. Να δει ποιοι οργανισμοί του αποδίδουν και όσοι είναι απαρχαιωμένοι να τους αλλάξει και να τους ανανεώσει.

 

Να αποδέχεται τη διαφορετικότητα. Σε μία εποχή που τα τεχνικά - χειρωνακτικά επαγγέλματα βρίσκονται σε έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού και έχουν άμεση απορρόφηση στην αγορά, τα ΕΠΑΛ πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία σαν επαγγελματική ευκαιρία ανάπτυξης και όχι σαν parking ατίθασων παιδιών. Σεβόμαστε τα πρόγραμμα σπουδών των σχολείων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη ενθάρρυνση της εν συναίσθησης μέσα από δουλειά, βιωματικές διαδικασίες και εργασίες.

 

Δικαιολογημένα, η κοινωνία του Ιλίου είναι σοκαρισμένη από τις ειδήσεις που βγαίνουν καθημερινά στην επιφάνεια για τον βιασμό του 15χρονου. Αυτό διότι οι 85.000 περίπου κάτοικοι του, στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι με αξίες και μέρος της μεσαίας τάξης που έχει χτυπηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια από απανωτές κρίσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων όλα αυτά τα χρόνια, που μεγάλωσαν και έκαναν τις δίκες τους οικογένειες στη πόλη μας, θα βάλουν το φρένο σε αυτή τη φθίνουσα και παρακμιακή κατάσταση βάζοντας τα θεμέλια σε μία κοινωνία που σέβεται, αποδέχεται και αγαπά.

Νικόλας Δρακόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου

Οικονομολόγος - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας