Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Ν. Φαρμάκης: «Μεγάλη επιτάχυνση του ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσα στο 2024 η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ για όλους τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας»

6/6/2024
“Η εξέλιξη που παρουσιάζει το επιχειρησιακό πρόγραμμα, “Δυτική Ελλάδα 2021-2027″, όχι μόνο παρουσιάζει σημαντική πρόοδο σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά διαρκώς επιταχύνει”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την εισήγησή του στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε στην Ηλεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «ο προϋπολογισμός των εξειδικεύσεων έχει υπερτριπλασιαστεί, ξεπερνώντας πλέον τα 370 εκατομμύρια ευρώ και το 59% του προϋπολογισμού, έναντι 116 εκατομμυρίων ευρώ και ποσοστού 18,6% πέρυσι».

«Εξαιρετικά μεγάλη επιτάχυνση», συνέχισε, «παρουσιάζουν και οι δημοσιευμένες προσκλήσεις που φτάνουν στα 333 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 25,4 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, καθώς και ο προϋπολογισμός των ενταγμένων πράξεων, που φθάνουν πλέον στα 195 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, πέρυσι».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, σημείωσε ότι «ακόμα και το γεγονός πως το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα έχει ήδη νομικές δεσμεύσεις, ύψους 80,5 εκατομμυρίων ευρώ που φτάνουν στο 12,8% του συνολικού προϋπολογισμού, αλλά και τα πρώτα 11 εκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες, με κάνουν να πιστεύω ότι βαδίζουμε ευθεία στον δρόμο που έχουμε ευθύς εξαρχής χαράξει, για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα, το οποίο θα αποφέρει αποτελέσματα προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Μιλώντας στην συνέχεια για προγράμματα, Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, ανακοίνωσε ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός για τους 19 Δήμους της Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται σε 112,5 εκατομμύρια ευρώ».

Οι πρώτες προσκλήσεις για τις ΒΑΑ της Πάτρας και του Αγρινίου θα δημοσιευθούν, όπως είπε, «εντός του Ιουνίου, ενώ οι αντίστοιχες για τις ΟΧΕ των υπόλοιπων Δήμων θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τους επόμενους μήνες».

«Στόχος», συνέχισε, «είναι η πλήρης ενεργοποίηση των ΟΧΕ και ΒΑΑ μέχρι το τέλος του 2024 για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Στη συνεδρίαση μετείχε και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα του επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , έχει γίνει σημαντική δουλειά, με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα».

Ακόμα, ο Δημήτρης Σκάλκος έκανε αναφορά «στην προσπάθεια να εφαρμοστεί ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, το οποίο είναι ένα από τα τρία πιλοτικά που θα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα» και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για το “Ηλεία Πρότζεκτ 2030”, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται πηγές χρηματοδότησης του Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, των εθνικών και άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων, προκειμένου να μοχλέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο πόρους και να φέρουμε μία σημαντική αλλαγή στις περιφέρειες».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ επεσήμανε ότι «μεγάλο μέρος της αλλαγής που παρατηρείται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλεται στους πόρους του ΕΣΠΑ, που αναλύονται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που έχει διαχειριστεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, αλλά και σημαντικούς ακόμη πόρους που προέρχονται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία κατευθύνθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας».

«Όλα αυτά μαζί ανεβάζουν το συνολικό νούμερο στα δύο 2,6 δις ευρώ και πρόκειται για μία εντυπωσιακή ενίσχυση για το ΑΕΠ της Περιφέρειας» κατέληξε ο Δημήτρης Σκάλκος.