Παρ, 21 Ιαν 2022
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Η κυβέρνηση οραματίζεται την “Αυτοδιοίκηση ΑΕ"

10/11/2020

Η κυβέρνηση οραματίζεται την "Αυτοδιοίκηση ΑΕ"

Από την αρχή της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθούμε ένα κρεσέντο νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τελευταίο παράδειγμα την τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην ολομέλεια της Βουλής. Το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών έχει φέρει, μέσα σε δεκάεξι μήνες, οκτώ (8) διαδοχικά νομοθετήματα, με έναν και μόνο σκοπό: Τη συνειδητή υποβάθμιση και την πλήρη αφαίμαξη των αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε ολόκληρη τη χώρα, προς όφελος των αντίστοιχων Οικονομικών Επιτροπών, οι διοικήσεις των οποίων -κατά διαβολική σύμπτωση- είναι φίλα προσκείμενες στη ΝΔ.

Πρόκειται για μία ιστορία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2019 και τελευταία, με αφορμή την πανδημία Covid-19, έχει κορυφωθεί σε βαθμό που παραβιάζει όλο το καταστατικό και κανονιστικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τη μεταπολίτευση και μετά. Πλέον οι οικονομικές επιτροπές, που δεν έχουν ψηφιστεί από τους πολίτες, έχουν κυρίαρχο ρόλο και άποψη στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, με τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια -που ψηφίστηκαν από τους δημότες για να αποφασίζουν- να καλούνται εκ των υστέρων να επικυρώσουν υποχρεωτικά τις αποφάσεις των επιτροπών!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, παραβιάζει συστηματικά τόσο τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, που η χώρα μας έχει επικυρώσει, όσο και άρθρα του Συντάγματος, ωστόσο αυτό λίγο φαίνεται να την απασχολεί. Βασική της προτεραιότητα είναι μάλλον η απαξίωση και η κατάργηση στην πράξη των κορυφαίων οργάνων της Αυτοδιοίκησης και η ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα συνεχίσει να αντιδρά και να αναδεικνύει την  πλήρη θεσμική ανατροπή που επιχειρεί η κυβέρνηση. Απέναντι στις πολιτικές αυτές, πρωταρχικός μας στόχος είναι η περιφρούρηση των δημοκρατικών θεσμικών κεκτημένων και η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών δραστηριοτήτων.

 

 

Με εκτίμηση,

 

Μιλτιάδης E. Χατζηγιαννάκης 

Βουλευτής Ευβοίας, αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών &

υπεύθυνος Τοπ. Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία