Τρι, 22 Ιουν 2021
Αρχική  > Δήμοι

Μέχρι σήμερα τα λεφτά στους Δήμους για τους ναυαγοσώστες, σύμφωνα με τον Παπαστεργίου

11/6/2021

Συνεδρίασε την 9η Ιουνίου το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και ο Πρόεδρος, Δ. Παπαστεργίου, ενημέρωσε τα Μέλη του Δ.Σ., μεταξύ άλλων, για το επίκαιρο ζήτημα της αρμοδιότητας ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών από τους Δήμους.

Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό π.δ. έχει προκληθεί επιπλέον κόστος εκατομμυρίων για τους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς Δήμους.  Τελείωσε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ακόμα τα λεφτά δεν τους είχαν αποδοθεί από το Κεντρικό Κράτος.

 

Ας δούμε επί λέξει τι ακριβώς ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ:

« Ναυαγοσώστες: Αφορά πάρα πολλούς Δήμους. Φλέγον θέμα αυτές τις μέρες.  Όπως ξέρετε, δόθηκε μία παράταση μέχρι τις 22 Ιουνίου  , προκειμένου να κινηθούν όλες οι διαδικασίες.

Το μείζον και το σημαντικό, σημαντικότερο και από την ίδια την προθεσμία, είναι το να δοθούν τα χρήματα.

Υπογράφηκε προχθές το βράδυ η Υπουργική Απόφαση, ΚΥΑ πιθανώς είναι, προκειμένου να δοθούν αυτά τα 8 εκατομμύρια επιπλέον στους Δήμους, με μια κατανομή που λίγο πολύ την έχετε δει και την έχουμε διορθώσει.

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ τα χρήματα αυτά ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ. Αυτή την πληροφόρηση έχω, πρωινή πληροφορία.

 

Βέβαια μένει το σενάριο, το ενδεχόμενο, να μην προλάβουμε μέχρι τις 22 να κινήσουμε διαδικασίες πρόσληψης, είτε να μην βρούμε, γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου, αφού δεν λειτούργησαν οι ναυαγοσωστικές σχολές δεν υπάρχουν και τόσοι ναυαγοσώστες.

Εδώ είμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει. Πιθανώς να ζητήσουμε και μια νέα μικρή παράταση, αφού δεν θα προλάβουμε να κάνουμε διαδικασίες πρόσληψης ή σύμβασης με Εταιρείες και προσωπικό.

 

Μία μικρή παραίνεση και ένα μικρό παράπονο προσωπικό:

Από τους 117, αν δεν κάνω λάθος, Δήμους που είχαν υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης, όντως κάποιοι λίγοι Δήμοι είχαν τα χρήματα και κινήσαν διαδικασίες και ήταν έτοιμοι την 1η Ιουνίου. Ήταν λίγοι αυτοί οι Δήμοι. Καλά έκαναν και κινήσαν διαδικασίες. Η ΚΕΔΕ εδώ όμως και περίπου 2 μήνες, είχε πει ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Και ότι ελλείψει χρημάτων δεν μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, την καταλαβαίνουμε, αλλά δεν μπορούμε εμείς να πληρώνουμε μονίμως τις όποιες νέες αρμοδιότητες μας έρχονται. Οι Δήμοι αυτοί λοιπόν, καλά έκαναν τη δουλειά τους και φροντίσαμε στην Τροπολογία να καλυφθούν, έτσι ώστε να μην θεωρηθούν παράνομες οι συμβάσεις τους. Όμως, όλη αυτή η γκρίνια που προέκυψε, ότι “γιατί εμείς κάναμε αυτό το οποίο έπρεπε, στο χρόνο που έπρεπε, και πάλι εμείς είμαστε αυτοί που είμαστε εκτεθειμένοι”, δεν βοηθάει. Όταν πάμε οργανωμένα να κάνουμε κάτι, όταν πάμε οργανωμένα να στηρίξουμε ένα αίτημα ότι δεν έχουμε χρήματα, το να βγαίνουμε εκ των υστέρων και να λέμε “ξέρετε είχαμε χρήματα και κακώς δώσατε χρήματα και πάλι νιώθουμε εμείς άβολα που το κάναμε”, δεν βοηθά αυτή την οργανωμένη διεκδίκηση την οποία κάνουμε. Την ώρα που μάλιστα, με τους συγκεκριμένους Δήμους και Δημάρχους είχαμε έρθει σε επικοινωνία και τους είχαμε πει ότι θα κοιτάξουμε να καλυφθούν και αυτές οι δαπάνες από την 1η έως τις 22 Ιουνίου. »