Σαβ, 20 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Με τη στήριξη της Αυτοδιοίκησης τροπολογία για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

28/3/2017
Αφορμή αποτέλεσε η από 21/3/2017 κατατεθειμένη Τροπολογία με Γενικό Αριθμό 982 και Ειδικό Αριθμό 144 του Ανεξάρτητου Βουλευτή κου Καρρά Γεώργιου- Δημήτριου που αφορά χιλιάδες οικογένειες δανειοληπτών και πρόκειται να αποφασιστεί την Τέταρτη 29/3 εάν θα ενταχθεί προς συζήτηση. Έτσι λοιπόν σήμερα 27/3 εκ μέρους των Δανειοληπτών ο Πρόεδρος, κος Παντελής Αντωνιάδης, προσήλθε στην Βουλή ώστε να καταθέσει στις Κοινοβουλευτικές ομάδες φάκελο με σχετικό αίτημα που έχει υιοθετηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) .
Πρόκειται για φάκελο που περιέχει Αποφάσεις και ψηφίσματα Περιφερειακών – Δημοτικών Συμβουλίων που πρόεκυψαν μετά από παρεμβάσεις του Συλλόγου Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου (ΣΥΔΑΝΕΦ) σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα το αίτημα που πηγάζει από την κοινωνική συμμαχία, όπως την ονομάζουν, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πλησιάζει το 90% του καταγεγραμμένου πληθυσμού της Χώρας, αφού οι βαρυσήμαντες αποφάσεις Περιφερειών και Δήμων αναλογούν σε αυτό το ποσοστό εκπροσώπησης πολιτών – Δημοτών της Χώρας.Αιτούνται την άμεση νομοθέτηση της δικαστικής απόφασης - σταθμό υπ’ αριθμ. 334/2016 Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, αποτέλεσμα ασκηθείσας Συλλογικής αγωγής με χιλιάδες ενάγοντες μέλη ΣΥΔΑΝΕΦ – ΙΝΚΑ. Πρωτόδικη Απόφαση που μεταξύ άλλων διατάζει τον επανυπολογισμο των δανείων με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και με αναδρομική ισχύ.
Υπενθυμίζεται πως ιδιαίτερα ευαίσθητη - ειδική κατηγορία αποτελούν τα στεγαστικά δάνεια τα οποία έχουν συναφθεί με ρήτρα ελβετικού φράγκου καθώς λόγω της μεταβολής της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων (ευρώ - ελβετικό φράγκο) χιλιάδες δανειολήπτες βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση αφού διαπίστωσαν πως οι οφειλές τους σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης αυξήθηκαν σημαντικά όσον αφορά και τις καταβληθείσες μηνιαίες δόσεις, αλλά και το άληκτο κεφάλαιο που συνεχώς αυξάνεται.
«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο για την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης…» ,καταλήγουν σε ανακοίνωση τους, «…όταν την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν κατοικίες των Ελλήνων από ξένα και εγχώρια funds που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.»
Εξάλλου είναι κοινώς αποδεκτό πως θετική θα είναι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία αφού αυτόματα θα τονωθεί η αγορά, εφόσον το καπέλο των δόσεων (έως και 57% επιπλέον) που καλούνται τώρα τα χιλιάδες νοικοκυριά να καταβάλλουν αυτόματα θα μετακυλήσει στην καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή στην αγορά δίνοντας την ένεση τόνωσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη.