Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Με πρωτοβουλία του Τοψίδη στην Κομοτηνή η πρώτη συνάντηση εργασίας για την Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ

2/6/2024

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή, καθώς και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζά και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, Φορέων του Τουρισμού και στελεχών της Διοίκησης της ΠΑΜΘ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή η πρώτη συνάντηση εργασίας για την Τουριστική Ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Μία συνάντηση ουσίας, όπως επισήμαναν οι παριστάμενοι, η πρώτη μία σειράς διαβουλεύσεων που θα λάβουν χώρα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ, με γνώμονα την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος.

 

Τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη καλωσόρισε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης λέγοντας ότι «ο Τουρισμός και η ανάπτυξή του, αποτελούν για τη Διοίκησή μας σημαντική προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα, ώστε το τουριστικό μας προϊόν να σχεδιαστεί ενιαίο για την Περιφέρεια μας, αλλά αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Έχουμε την ευλογία, ως Περιφέρεια, να μπορούμε να προσφέρουμε μεγάλη γκάμα επιλογών στους δυνητικούς τουρίστες, ωστόσο όλα βασίζονται στην σωστή οργάνωση και την καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Σήμερα η αρχή έγινε στην έδρα της Περιφέρειας, στην Κομοτηνή και αφορούσε την ΠΕ Ροδόπης, όμως θα γίνουν αντίστοιχες σε όλες τις ΠΕ, πάντα  υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού. Έτσι, καταφέρνουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να καταρτίζουμε έναν ολοκληρωμένο και συμπεριληπτικό σχεδιασμό. Ευχαριστώ όλους/ες τους συμμετέχοντες για τη διάθεση συνεργασίας και συνεχίζουμε δυναμικά».

 

Από πλευράς του ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Εμμανουήλ Ταπατζάς καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, η οποία όπως τόνισε «είναι μία πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Χριστόδουλου Τοψίδη, προκειμένου όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουριστικού προϊόντος. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και να διαβεβαιώσω ότι αυτή η συνάντηση είναι μόνο η αρχή στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Περιφέρεια ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε επισκέπτη, καθόλη την διάρκεια του έτους. Και φυσικά σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε όλους συμμάχους».

 

Στην πρώτη συνάντηση εργασίας ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής παρουσίασε τον σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜΘ για τον τουρισμό και ειδικότερα το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2024 που εγκρίθηκε πρόσφατα από το περιφερειακό συμβούλιο και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε στο επόμενο στάδιο το οποίο αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής και την κατάρτιση ενός αντίστοιχου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης που αφορά στις θεματικές τουριστικές διαδρομές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην ΠΕ, όπως και στους εναλλακτικούς ή/και καινοτόμους τρόπους προώθησης του τουριστικού προϊόντος.

 

Συζητήθηκαν προτάσεις για δράσεις τουριστικού περιεχομένου που μπορούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δράσης του 2025 και στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ, ενώ από τον Ιωσήφ Πάρσαλη Republik Advisors & Developers έγινε παρουσίαση του σχεδίου δράσεων Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ΑΜΘ (DMMO), που αναμένεται να λειτουργήσει την περίοδο 2025-2028, εφόσον προηγηθεί εκτενής διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους του τουρισμού. 

 

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για τις εμβληματικές δράσεις που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της ΠΕ και πως μπορούν να ενισχυθούν, για τους παράγοντες εκείνους που ενισχύουν ή περιορίζουν την τουριστική ανάπτυξη της ΠΕ, όπως και για τα προβλήματα υποδομών και τις προτεινόμενες λύσεις.

 

Στην πρώτη συνάντηση στην Κομοτηνή συμμετείχαν οι: πρόεδρος Κώστας Εξακουστός και στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Περιφέρειας ΑΜΘ, δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κομοτηνής Γεώργιος Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Δήμου Αρριανών Γιουσούφ Οσκάν, από την αντιδημαρχεία Τουρισμού Δήμου Ιάσμου Θεόδωρος Νικολαΐδης, πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κυριακή Κωνσταντινίδου, αντιπρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Φραντζής, από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Θράκης Γιώργος Χρυσοχοΐδης, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης ΠΑΜΘ Γεώργιος Τσακίρης, Γιώργος Παναγόπουλος από την ΠΕ Έβρου υπεύθυνος εκθέσεων και τουριστικής προβολής ΠΑΜΘ, Αικατερίνη Νικολαΐδου από το Τμήμα Δ/νσης Δια Βίου Μάθησης Απασχόλησης Εμπορίου και Τουρισμού, Ελένη Βουλτσιάδου από το Τμήμα Τουρισμού Ροδόπης και άλλα υπηρεσιακά στελέχη της ΠΑΜΘ.