Δευ, 18 Νοε 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Μαρίνα Πατούλη στον AIRETO: Ο πολιτισμός δίπλα στον άνθρωπο

22/5/2019

 Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Β’ Τεύχος Μαΐου της Εφημερίδας AIRETOS.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε ολόκληρη την Εφημερίδα ΕΔΩ

  

·         Έχετε ήδη πέντε χρόνια που δραστηριοποιείστε με την αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο Μαρούσι;

Από το 2014 μέχρι σήμερα, έχω διαγράψει μία αυτοδιοικητική διαδρομή με μετρήσιμο αποτέλεσμα και κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, με πιο έντονη τη συμμετοχή μου κατά την τριετία 2014 -2017, ως Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. Η απόφασή μου να κατέβω υποψήφια στο Μαρούσι ήταν συνισταμένη πολλών παραγόντων. Καταρχάς, στο Μαρούσι από το 2006, που κατέβηκε ο σύζυγός μου, ήμασταν συνοδοιπόροι. Εγώ μέσα από έναν αφανή ρόλο, όμως, ήμουν δίπλα του σε πολύ σημαντικές στιγμές. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου, συμμετείχα ενεργά στη σύστασή του και σε σειρά από δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα. Οπότε, η συναισθηματική σύνδεση με το Μαρούσι, σε συνδυασμό με την αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση, αλλά και η αποδοχή του κόσμου σε επίπεδο καθημερινότητας - ας μην ξεχνάμε ότι είμαι εκπαιδευτικός και έχω θητεύσει στα σχολεία του Αμαρουσίου-  με ώθησαν στο να αποφασίσω να θέσω υποψηφιότητα στο Μαρούσι.

·         Πώς προέκυψε τελικά η συστράτευση με τον Νώντα Γαρδέλη, και τον συνδυασμό του «Μαρούσι μπορείς. Το μέλλον στα χέρια σου»;

Ο Νώντας Γαρδέλης είναι ένας άνθρωπος με μία πορεία πολυετή στην αυτοδιοίκηση. Γηγενής Μαρουσιώτης, προέρχεται από μία ιστορική οικογένεια της πόλης και με ιστορία στην αυτοδιοίκηση, αφού ο πατέρας του υπήρξε Δήμαρχος στο Μαρούσι. Από εκεί και πέρα έχουμε προσανατολισμούς, κοινές κομματικές αφετηρίες, αλλά έχουμε αφήσει στην άκρη τις κομματικές μας ταυτότητες και κατεβαίνουμε με έναν ανεξάρτητο συνδυασμό ανθρώπων που αγαπούν το Μαρούσι, θέλουν να προσφέρουν στο Μαρούσι, όπου ο σύζυγός μου έχει αφήσει μία πολύτιμη παρακαταθήκη σε πολλά επίπεδα.Όλα αυτά αποτέλεσαν για μένα ικανά κίνητρα για να συμπορευθώ με τη δική του πρόταση και τον συνδυασμό «Μαρούσι Μπορείς. Το Μέλλον στα χέρια σου», έναν συνδυασμό συνεχιστή και θεματοφύλακα του έργου της Διοίκησης Πατούλη.

·         Εφόσον εκλεγείτε, σε ποιους τομείς θα δώσετε πρώτη προτεραιότητα ως Συνδυασμός;

Στον Δήμο Αμαρουσίου,κατά τη δωδεκαετή διοίκηση Πατούλη συντελέστηκε ένα σημαντικό έργο. Αυτό το έργο οφείλουμε να το ενισχύσουμε και «χτίζοντας πάνω σε αυτό» να το προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, ενισχύοντάς το με νέες σύγχρονες προτάσεις, δίνοντας τα κίνητρα σε κάθε δημότη να συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία ενός καλύτερου «αύριο» για το Μαρούσι μας.

·         Με ποιον τομέα θα θέλατε να ασχοληθείτε;

Προσωπικά θα ήθελα να δω το Μαρούσι μια ανθρώπινη και βιώσιμη πόλη. Μια πόλη φιλική στον πεζό, στη μητέρα που κινείται με το καροτσάκι, στον συμπολίτη μας με αναπηρία. Θα ήθελα να βλέπω περισσότερο πράσινο, ακόμη περισσότερους ποδηλατόδρομους, λιγότερα κυκλοφοριακά προβλήματα. Θέλω να είναι μια λειτουργική πόλη, που ταυτόχρονα να σέβεται τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά απομένουν πολλά. Δεν είναι εύκολες οι λύσεις, όταν μάλιστα μιλάμε για έναν μεγάλο αστικό Δήμο και όταν θα πρέπει να κινηθούμε μέσα σε ένα δύσκαμπτο και όχι ιδιαίτερα φιλικό προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεσμικό πλαίσιο.

Θέλω να κάνω πράξη, αυτό που αποκαλώ το κοινωνικό πρόσωπο του Πολιτισμού. Γι’ αυτό και το σύνθημα που με εκφράζει είναι «ο Πολιτισμός δίπλα στον Άνθρωπο». Πιστεύω ότι δίνοντας και ευκαιρίες ποιοτικής ψυχαγωγίας και τα κατάλληλα ερεθίσματα, μπορούμε να προσφέρουμε και κοινωνικό έργο και να «περάσουμε» σημαντικά εκπαιδευτικά μηνύματα στις νέες γενιές. Μέσα από την αναβάθμιση των πολιτιστικών δομών, όπως και τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου πολιτιστικού κέντρου, που να περιλαμβάνει και ένα δημοτικό θέατρο, το Μαρούσι θα εγκαινιάσει μία νέα εποχή πολιτιστικής δημιουργίας.

·         Με ποιο κριτήριο θα θέλατε την Κυριακή 26 Μαΐου οι πολίτες να επιλέξουν εκπροσώπους για το Δημοτικό Συμβούλιο 2019-2023;

Η αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να έχει «χρώματα» ούτε και «χρίσματα». Είναι πολλές οι φωνές από διάφορους χώρους που μιλούν για ακομμάτιστη και ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση. Από τη θεωρία,όμως, μέχρι την πράξη, εύκολα μπορείς να το διαπιστώσει καθένας μας, ότι υπάρχει απόσταση.

Προσωπικά θα ήθελα οι Μαρουσιώτες και οι Μαρουσιώτες θα ήθελα να κάνουν την υπέρβαση και να επιλέξουν εκπροσώπους με κριτήριο την ικανότητα, την αξιοσύνη, την εμπειρία καθενός, αλλά και να δώσουν ευκαιρία συμμετοχής στα κοινά σε νέους ανθρώπους με γνώσεις και διάθεση για προσφορά.