Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ

1/12/2022

της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη https://www.ilektrav.gr/

 

Το μαρτύριο της σταγόνας ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), οδηγώντας τες στο χείλος της καταστροφής με κίνδυνο να χρεοκοπήσουν και να μην μπορούν να παρέχουν φθηνό και καθαρό νερό στους δημότες. Από τον Αύγουστο του 2021 έως και σήμερα η συνολική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ρεύματος αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ! Το ζήτημα θα απασχολήσει την 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022.

Με ισχνές επιχορηγήσεις

Ενώ, λοιπόν, ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος στις ΔΕΥΑ από τους παρόχους ενέργειας είναι διαρκής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να δίνει ισχνές επιχορηγήσεις και βέβαια οι χρεώσεις παραμένουν με βάση το κοινό τιμολόγιο και όχι το τιμολόγιο για βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Συνεπώς, η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων στον Βόλο, στις 20 έως 23 Νοεμβρίου 2022 για πρόσθετη επιχορήγηση κατά 20 εκατ. ευρώ προς τις ΔΕΥΑ δεν είναι ικανοποιητική. Ο ίδιος, μάλιστα, έθεσε περιορισμούς για επόμενη επιχορήγηση ύψους 20 εκατ. ευρώ προς τις ΔΕΥΑ, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται έγκριση της Κομισιόν», για να εξαιρεθεί η επιχορήγηση από τους περιορισμούς του de minimis, που αφορά τις κρατικές ενισχύσεις.

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκη

«Θα είναι έγκλημα να καταρρεύσουν οι ΔΕΥΑ από την υποστελέχωση και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, που είναι ανελαστική δαπάνη», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, απαντώντας στην τοποθέτηση Πέτσα. «Ο κίνδυνος για τις ΔΕΥΑ δεν είναι μόνον κατάρρευσης, αλλά συνιστά και μια οπισθοχώρηση  προ του 1980, δηλαδή πριν από την ίδρυσής του επί κυβέρνησης Γεωργίου Ράλλη», υπογράμμισε ο Γ. Μαρινάκης.

Τα υπερκέρδη να δοθούν για την στήριξη του ενεργειακού κόστους

«Εάν οι κυβερνώντες δεν θέλουν τις ΔΕΥΑ και σκέφτονται να τις μεταφέρουν στους Δήμους με συνέπεια να καταρρεύσουν οι Δήμοι, αυτό θα είναι με ευθύνη της Πολιτείας», είπε ο Γ. Μαρινάκης διαμαρτυρόμενος για την επί χρόνια άρνηση των κυβερνήσεων να εντάξουν τις ΔΕΥΑ στις χρεώσεις του βιομηχανικού τιμολογίου και να τις χρεώνουν με οικιακό τιμολόγιο. Αναφερόμενος στις υπέρογκες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω και της επιβολής και μετέπειτα ενσωμάτωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, ο Γ. Μαρινάκης τόνισε: «Αυτά τα δισεκατομμύρια που κέρδισαν οι ιδιώτες – πάροχοι ενέργειας, προτείνω να μην τους αποδοθούν και μέρος αυτών να αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΥΑ, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, που ο κόσμος δεν έχει πια να πληρώσει!»

Από την Ιφιγένεια στην Κλυταιμνήστρα

«Ο κ. Πέτσας μας είπε για 20 + 20 εκατ. ευρώ αλλά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις πλήρωσαν στην ΕΥΔΑΠ 190 εκατ. ευρώ για τα καλυφθούν τα χρέη της από τα ανείσπρακτα τιμολόγιά της», είπε ο Γ. Μαρινάκης διαμαρτυρόμενος για την άνιση μεταχείριση των ΔΕΥΑ, ενώ χαρακτήρισε «ασπιρίνες» τις υποσχέσεις Πέτσα.

«Ενώ, λοιπόν, οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις κρατικές επιχειρήσεις ύδρευσης, όπως είναι η ΕΥΔΑΠ, από εμάς στην περιφέρεια θέλουν να γίνουμε superman», πρόσθεσε. Στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ είπε: «Ήρωες μπορεί να γίνουμε. Ίσως και μάρτυρες. Αλλά μπορεί να μην είμαστε καλές Ιφιγένειες, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλές Κλυταιμνήστρες».

Στο 40% των λειτουργικών δαπανών στο κόστος ενέργειας

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν πλέον η ρήτρα αναπροσαρμογής άρχισε να γίνεται διακριτή στους λογαριασμούς ρεύματος. «Πλέον φθάσαμε στο σημείο το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ από 20% στο συνολικό λειτουργικό κόστος που ήταν τον Αύγουστο του 2021, να ξεπερνά σήμερα το 40% χωρίς ορατή προοπτική αποκλιμάκωσης», υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι που είναι μέλη της Ένωσης των ΔΕΥΑ.

Από στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας τον Σεπτέμβριο του 2022 από 106 ΔΕΥΑ σε σύνολο 122, προκύπτει ότι το πρόσθετο κόστος που δημιουργήθηκε για τις ΔΕΥΑ από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ μετά την εφαρμογή των επιδοτήσεων. Να σημειωθεί ότι προ των επιδοτήσεων, το ενεργειακό κόστος ανερχόταν για αυτό το διάστημα στα 120 εκατ. ευρώ. Ενώ μετά την υποτιθέμενη κατάργηση της ρήτρας από τον Αύγουστο του 2022 – καθώς πρακτικά η ρήτρα αναπροσαρμογής ενσωματώθηκε στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας-  το πρόσθετο κόστος για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ ανά μήνα!

Απαίτηση για οριζόντια επιδότηση των ΔΕΥΑ στα πρότυπα των επιχειρήσεων

Με αυτά τα δεδομένα, «οι επιδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ΔΕΥΑ ήταν και παραμένουν ανεπαρκέστατες», σχολιάζουν στελέχη της Ένωσης ΔΕΥΑ, που έχουν συνολική εικόνα. Υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι «μέχρι σήμερα το συνολικό πρόσθετο κόστος για τις ΔΕΥΑ από την αύξηση της τιμής του ρεύματος, αφού αφαιρεθούν επιδοτήσεις εκτιμάται ότι αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ», σημειώνοντας ότι «οι επιδοτήσεις από το κράτος ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2022».

«Οι ΔΕΥΑ πρέπει να επιδοτούνται οριζόντια όπως όλες οι επιχειρήσεις», τονίζουν στελέχη της Ένωσης ΔΕΥΑ υπενθυμίζοντας ότι «δεν δόθηκαν ιδιαίτερες επιδοτήσεις για τις ΔΕΥΑ παρότι είναι επιχειρήσεις ενεργειακής έντασης) και μάλιστα επιδοτούνται από τον Ιανουάριο του 2022 (0,65 ευρώ ανά kWh η επιδότηση Ιανουαρίου), ενώ οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2021, κι επομένως για  τέσσερεις μήνες οι ΔΕΥΑ δεν ελάμβαναν καμιά επιδότηση».