Τετ, 29 Νοε 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ξεκίνησαν να ισχύουν οι νέες διατάξεις των Δήμων, ως ν.4753/2020

20/11/2020

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ως Νόμος 4753/2020 (Φ.Ε.Κ. Α’ 227/18.11.2020) το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 17.11.2020 και περιλαμβάνει μείζονος σημασίας διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (για τις οποίες έχετε αναλυτικά ενημερωθεί από τον AIRETO ήδη από την κατάθεσή τους).

Στο νέο Νόμο λοιπόν, ειδικά για τους ΟΤΑ περιλαμβάνονται:

- αρ.49: Το άρθρο “ανάσα” για δάνεια των Δήμων.  Με αυτό αναστέλλεται η παρακράτηση των οριζόμενων δόσεων για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και ΦΟΔΣΑ αποκλειστικά από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.  Η εξόφλησή αυτών των δόσεων θα γίνει άτοκα σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

- αρ.50: Η δυνατότητα να ασκούν διοικητικοί Δημοτικοί Υπάλληλοι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας.  (Υπενθυμίζεται ότι ο AIRETOS ανέδειξε άμεσα τον προβληματισμό και την ανασφάλεια που προκαλεί στους δημότες και στους ίδιους τους  Δημοτικούς Υπαλλήλους.  Η Κυβέρνηση, λίγο πριν την ψηφοφορία, οπισθοχώρησε μερικώς  , τροποποιώντας ποιες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας αφορά το άρθρο, διατηρώντας όμως την ουσία του προβλήματος.)

- αρ.51: Η παράταση της προθεσμίας που έχουν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων για να εκκαθαρίσουν τις Δηλώσεις των “κρυφών” τετραγωνικών.  Έληγε 30 Νοεμβρίου, παρατάθηκε έως 31 Ιανουαρίου 2021.

- αρ.52: Επανήλθαν σε ισχύ, αναδρομικά από την 9η Νοεμβρίου, διατάξεις που είχαν θεσπιστεί στο 1o lockdown και προβλέπουν εξαιρέσεις από την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους και τους Υπαλλήλους Δημοτικών Υπηρεσιών σε Δημοτικά Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις, Συνδέσμους Δήμων και Ιδρύματα.

- αρ.53: Αναδρομικά από την 9η Νοεμβρίου, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου οι δημότες που κάνουν χρήση υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα με αντίτιμο, για όσο χρονικό διάστημα είναι ανέφικτη η παροχή των υπηρεσιών αυτών λόγω των μέτρων κορωνοϊού.

- αρ.55: Οι Δήμοι, όπως στο 1ο lockdown, έτσι και στο τρέχον σχολικό έτος 2020-2021, θα πληρώνουν την αποζημίωση στους εθελοντές σχολικούς τροχονόμους και κατά το διάστημα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

- αρ.63: Ειδικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ανάθεση και εκτέλεση του έργου της αποκατάστασης των ζημιών επί οδοστρωμάτων, οδικών υποδομών, γεφυρών και εκτέλεσης συνοδών έργων σήμανσης, προστασίας και ασφάλειας, απορροής όμβριων κλπ, που προκλήθηκαν από τον “Ιανό”, θα ανήκει και στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το νέο Νόμο 4753/2020 ΕΔΩ