Τρι, 04 Οκτ 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ξεκινά αύριο ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών, Ελλάδας-Τουρκίας

5/10/2021

Αύριο Τετάρτη,  Ελλάδα και Τουρκία επιστρέφουν στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, με χαμηλές  προσδοκίες για την ελληνική πλευρά καθώς η  κλιμακούμενη προκλητική στάση της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Μετά από ένα ήρεμο καλοκαίρι η Τουρκία επέστρεψε στον δρόμο των προκλήσεων, ανεβάζοντας την ένταση. Δεν είναι τυχαία η επιστροφή στην ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών, περί «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη και τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

Επίσης οι αναφορές της Άγκυρας σε «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και για τον εναέριο χώρο»,  ναρκοθετούν  το κλίμα λίγο πριν την επανεκκίνηση  των διερευνητικών επαφών μετά από μία διακοπή περίπου επτά μηνών. Ο προηγούμενος 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εξωτερικών  Ν. Δένδιας σημειώνει πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, καθώς «παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας». «Αλλά δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

Τόνισε χαρακτηριστικά πως  «δεν αναμένουμε να προκύψει κάτι από αυτές τις άτυπες επαφές, καθώς, δυστυχώς, με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάλι όμως δηλώνω ότι θα επιθυμούσαμε να διαψευσθούμε».

Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα διεξαχθεί πάντως στον απόηχο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τη Γαλλία, την περασμένη Τρίτη. Ήδη η Άγκυρα αντέδρασε με οργισμένο και απειλητικό ύφος. Το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας, αναφέροντας ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Η ελληνική πλευρά προσέρχεται στις επαφές με νέα σύνθεση . Επικεφαλής Θα είναι ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας ο  πρέσβης Παύλος  Αποστολίδης,  και  θα λάβουν μέρος ο κ. Χάρης Λαλάκος γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και η κ. Ευαγγελία Γραμματίκα διευθύντρια του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

 

 

ΠΗΓΗ: ertnews.gr