Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Κεραμέως από το Παρίσι: Ξεκινούν άμεσα οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο – Συνάντηση με ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

8/12/2023

Την άμεση εκκίνηση των διαβουλεύσεων με εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα της επιστολικής ψήφου,εξήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αμέσως μετά την επιστροφή της από το Παρίσι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του GlobalStrategyGroupτου ΟΟΣΑ, του οποίου προεδρεύει εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Μιλώντας στην ΕΡΤ η υπουργός επισήμανε το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Έλληνες της Διασποράς για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενδιαφέρον το οποίο εισέπραξε και η ίδια σε εκδήλωση ομογενών που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι, όπου είχε τη δυνατότητα να απαντήσει σε πολυάριθμες απορίες συμπολιτών μας που κατοικούν στο εξωτερικό για τον νέο τρόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος καθώς και να τους εξηγήσει βήμα προς βήμα την εκλογική διαδικασία.

 

«Ξεκινούμε τις διαβουλεύσεις με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα το πρωί» ανέφερε η κ. Κεραμέως τονίζοντας ότι το νέο σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι επαφές με τα κόμματα.

 

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, απάντησε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα και σημείωσε ότι υπάρχει άπλετος χρόνος προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και ευρύτερα για τις υπόλοιπες εκλογικές διαδικασίες.

 

Αναφορικά με τον νέο νόμο για τις διοικήσεις φορέων του δημοσίου και τις αλλαγές που αυτός προβλέπει στα κριτήρια επιλογής διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και υποδιοικητών σε νοσοκομεία και υγειονομικές περιφέρειες, υπογράμμισε ότι εκδόθηκε ήδη η σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα μήνα μάλιστα νωρίτερα από την προβλεπόμενη προθεσμία, και επίκειται η έκδοση προκηρύξεων για την πλήρωση των θέσεων, με πρώτη προτεραιότητα τον ευαίσθητο χώρο της υγείας.

 

«Οι πρώτες δύο προκηρύξεις που θα βγουν θα αφορούν τα νοσοκομεία της χώρας μας, θέσεις διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, καθώς επίσης και των υγειονομικών περιφερειών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Τέλος, αναφερόμενηστοGlobalStrategyGroupτου ΟΟΣΑ, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε ότι η φετινή ατζέντα περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις η κλιματική κρίση και το δημογραφικό. «Πραγματευόμαστε βέλτιστες πρακτικές στους τομείς αυτούς, βλέπουμε ποιες είναι οι διεθνείς προκλήσεις και συζητούνται ζητήματα χάραξης πολιτικής, τα οποία στη συνέχεια οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών εισηγούνται στις κυβερνήσεις τους» είπε. Σημείωσε δε, ότι η προεδρία του φετινού φόρουμ ανατέθηκε στη χώρα μας έπειτα από μία πολύ συγκροτημένη πρόταση που κατατέθηκε  από ελληνικής πλευράς.