Τετ, 07 Δεκ 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

ΚΕΦίΜ: Τα Ν/Σ της Κυβέρνησης και τι ψήφισαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

18/2/2022

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα παρουσίασε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ), με θέμα τον «Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης Ιούλιος 2019 – Δεκέμβριος 2021», την οποία επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος, Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΚΕΦίΜ.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Την περίοδο 2019-2021, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε το 24,8% των νομοσχεδίων που εισήγαγε η ΝΔ ως κυβερνώσα πλειοψηφία, το ΚΙΝΑΛ το 50,3%, το ΚΚΕ το 0,6%, η Ελληνική Λύση το 18,2% και το ΜέΡΑ25 το 6,7%.
  • Η κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται σε πιο συναινετικό πλαίσιο με την πάροδο του χρόνου, καθώς υπερψηφίζει ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό νομοσχεδίων της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την περίοδο που εξετάζει αυτή η μελέτη (2019-2021) ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχέδιών με 24,8%, διπλασιάζοντας το ποσοστό από την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην αντιπολίτευση (2012-2015).
  • Το 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αύξησε τη νομοθετική του συναίνεση σε σχέση με το 2020 (κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες), φτάνοντας το 29%. Η νομοθετική συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσε πτώση από 1 έως 14 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να διατηρεί μία συναινετική κοινοβουλευτική στάση από το 2015 και μετά, υπερψηφίζοντας 1 στα 2 κυβερνητικά νομοσχέδια, έχοντας μετακινηθεί σημαντικά από τα χαμηλότερα ποσοστά της περιόδου 2004-2009.
  • Στα επιμέρους πεδία πολιτικής, η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση επετεύχθη στην Εθνική Άμυνα & Εξωτερική Πολιτική, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζουν πάνω από 8 στα 10 νομοσχέδια και διεθνείς συμβάσεις.
  • Το πιο συγκρουσιακό πεδίο πολιτικής, με τη χαμηλότερη νομοθετική συναίνεση, είναι αυτό της Παιδείας, όπου το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε 1 από τα 6 νομοσχέδια και η Ελληνική Λύση 2 από τα 6. Τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν και τα 6 νομοσχέδια.
  • Όταν η ιδεολογική τοποθέτηση των κομμάτων βρίσκεται πιο κοντά στο κέντρο της παραδοσιακής κλίμακας αριστεράς – δεξιάς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να συναινούν περισσότερο στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
  • Σε αντίθεση, όταν η ιδεολογική τοποθέτηση των κομμάτων βρίσκεται πιο κοντά στα δύο άκρα της κλίμακας αριστεράς – δεξιάς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται να συναινούν λιγότερο στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
  • Για το σύνολο της περιόδου 2004-2021, η μεγαλύτερη νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης επιτυγχάνεται σε νομοσχέδια που αφορούν την Εθνική Άμυνα & Εξωτερική Πολιτική, ενώ η μικρότερη σε νομοσχέδια που αφορούν το Κράτος & τη Δημόσια Διοίκηση, την Παιδεία, και την Οικονομία.

 

Πηγή: politicalbank.gr