Σαβ, 02 Δεκ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Κατετέθη το Νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ – Όλα τα έγγραφα

3/8/2019

Στη Βουλή έφτασε αργά τη νύχτα της Παρασκευής 2 Αυγούστου το Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στον Κλεισθένη για την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, υπό τον τίτλο  «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

Της κατάθεσης προηγήθηκε η δημόσια διαβούλευση, που διήρκησε μόνο τρεις ημέρες (ξεκίνησε την Τρίτη 30/7 στις 20:45 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2/8 στις 12:00).


Το Μέρος Α’ του Ν/Σ και συγκεκριμένα στα άρθρα 1 έως και 18 είναι αυτά που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα περισσότερα να τροποποιούν διατάξεις του ν.3852/2010 που είχαν πριν ένα χρόνο αντικατασταθεί με τον Κλεισθένη (ν.4555/2018).


Συγκρίνοντας το κατατεθέν κείμενο με εκείνο της διαβούλευσης εντοπίζονται μικρές αλλαγές σε επιμέρους σημεία, που δεν επηρεάζουν σημαντικά την ουσία της νομοθετικής παρέμβασης. Για το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών στον AIRETO θα ακολουθήσει ειδική σχετική ενημέρωση. 

Σημειώνεται η προσθήκη επιπλέον αυτοδιοικητικού άρθρου, του αρ.18, με διατάξεις για την εφαρμογή των άρθρων 155 και 157 του ν.4600/2019, δηλαδή των άρθρων που αφορούν το προσωπικό και τις περιουσιακές σχέσεις στους νέους Δήμους που δημιούργησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.


Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση ως επείγον, αναμένεται να φθάσει στην Ολομέλεια την Τετάρτη, με την κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή τη Δευτέρα στις 10.00 το πρωί.


Ακολουθούν τα επίσημα έγγραφα που κατετέθησαν στη Βουλή για το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

1) ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

2) Αιτιολογική Έκθεση 

3) Έκθεση ΓΛΚ 

4)Τροποποιούμενες - Καταργούμενες Διατάξεις 

5) Ειδική Έκθεση 

6) Έκθεσης Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων 

7) Έκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης