Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Κατατέθηκε το Ν/Σ για τις Δημόσιες Συμβάσεις – Παρελθόν έπειτα από 5 χρόνια ταλαιπωρίας ο 4412/2016

24/2/2021

Σημαντική ημέρα η 22α Φεβρουαρίου για την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς έπειτα από χρόνια ταλαιπωρίας κατατέθηκε, επιτέλους, στη Βουλή Νομοσχέδιο που τροποποιεί ριζικά το νόμο για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

Δηλαδή το ν.4412/2016, γνωστό και πολυσυζητημένο στους Δήμους ως “Νόμο Σπίρτζη”, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φόρτωσε στη Δημόσια Διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλάζοντάς τον συνεχώς εκατοντάδες φορές κάθε λίγο και λιγάκι, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις, απερίγραπτη θεσμική ανασφάλεια σε Υπαλλήλους και Αιρετούς, καθώς και εντονότατες αντιδράσεις που διήρκεσαν αμείωτες για πολλά χρόνια, ήδη από την ψήφισή του μέχρι και τώρα.

Η ΚΕΔΕ δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια, με την τέως και τη νυν Διοίκησή της, να διεκδικεί διορθώσεις, ενώ προσφάτως είχε συνεισφέρει με προτάσεις επί του σχεδίου που η νυν Κυβέρνηση είχε θέσει σε διαβούλευση.

 

Το Νομοσχέδιο που κατετέθηκε περιλαμβάνει 228 άρθρα που εκτείνονται σε 340 σελίδες και αντικαθιστούν αναρίθμητες διατάξεις του 4412.

Ουσιαστικά βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε ένα νέο τοπίο για τις Συμβάσεις του Δημοσίου στην Ελλάδα.

Το κρίσιμο, που μένει να αποδειχθεί βεβαίως, είναι εάν αυτό το νέο τοπίο είναι τελικά καλύτερο ή χειρότερο από το “νόμο Σπίρτζη”.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι ήδη Ομοσπονδίες εργαζομένων της Δημόσιας Διοίκησης, μεταξύ των οποίων η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχουν προβεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις επί του προσχεδίου το Νομοσχεδίου, με βασική αιτίαση ότι «ενισχύει και διευρύνει την παρουσία ιδιωτικών συμφερόντων σε όλο το φάσμα παραγωγής Δημοσίων Έργων».

 

Να σημειωθεί ότι η νομοθέτηση ξεκίνησε τροχάδην, δηλαδή το Ν/Σ κατατέθηκε αργά τη νύχτα της Δευτέρας 22/2 και η συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ξεκινά αύριο Πέμπτη 25/2.

Μπορείτε να δείτε τα σχετικά έγγραφα:

- Νομοσχέδιο 

- Έκθεση ανάλυσης συνεπειών 

- Έκθεση ΓΛΚ