Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Καταγγελία του Συλλόγου Δανειοληπτών στον Υπουργό Οικονομίας για “διπλασιασμό” του χρέους πολίτη μετά τη ρύθμιση του σε 192 δόσεις

18/7/2023

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 ο Σύλλογός μας απέστειλε αναφορά - καταγγελία στον νέο Υπουργό Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, για το διπλασιασμό του χρέους συμπολίτη μας, μετά τη ρύθμιση του για αποπληρωμή σε 192 δόσεις!

 

Ο συμπολίτης μας καλείται να πληρώσει €93.183,36 για χρέος €43.719,77! Ενώ η ρύθμιση που συμφώνησε προέβλεπε μηνιαίο ποσό αποπληρωμής €276,51, πρέπει τώρα -χωρίς εξήγηση- να πληρώνει κάθε μήνα, και για 192 δόσεις, το ποσό των €485,33, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητές του.  (Το μηνιαίο χρεολύσιο είναι  €132,48 ενώ ο τόκος €352,85!)

 

Ο συμπολίτης μας και μέλος του Συλλόγου μας θεωρεί δικαιολογημένα πως πρόκειται για προσπάθεια να εξαπατηθεί και να υποχρεωθεί να πληρώσει το διπλάσιο χρέος από αυτό που έχει συμφωνήσει μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης. 

 

Δημιουργούνται επιπλέον τα ερωτήματα:

 

1) Πώς είναι δυνατόν να στέλνει η τράπεζα έγγραφο για οφειλή που έχει μεταβιβάσει σε άλλο φορέα;

 

2) Πώς είναι δυνατόν να ζητάται αποπληρωμή επιπλέον τόκων, όταν στη σύμβαση αναδιάρθρωσης που έχει υπογραφεί, περιλαμβάνονται οι τόκοι στη μηνιαία δόση;

 

Για το παραπάνω γεγονός ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει ήδη αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία προς την Τράπεζα, την Εταιρεία Διαχείρισης και την κοινοποίησε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

 

Στην καταγγελία που στείλαμε προς τον Υπουργό επισημαίνουμε επίσης πως η συνεχής επανάληψη γεγονότων σαν και αυτό επιτρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια εκμετάλλευσης των δανειοληπτών συμπολιτών μας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από καμία σύννομη κυβέρνηση. Το περιστατικό αποτελεί ένα από τα πολλά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και δημιουργούν επικίνδυνες ρωγμές στα θεμέλια των κοινωνικών και οικονομικών ισορροπιών, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, επιχειρηματιών και οικογενειαρχών προς το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

 

Καλούμε τέλος τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει στα απαιτούμενα μέτρα ώστε να προστατέψει τους πολίτες που επιδιώκουν νόμιμους και δίκαιους τρόπους για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να σταματήσει να επιτρέπεται σε φορείς όπως η συγκεκριμένη Τράπεζα και η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων να περιφρονούν το πνεύμα και το γράμμα των νόμων και των συμβάσεων ώστε να εκμεταλλεύονται τη δυσχέρειά των συμπολιτών μας.

 

Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος