Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Καρδίτσα: Στις στέγες οι κάτοικοι στα χωριά του δήμου Παλαμά – Δραματικές εκκλήσεις: «Τα νερά ανεβαίνουν»

7/9/2023

Σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό από τη έντονη βροχόπτωση, ενώ τα καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά οι άνθρωποι βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου. Ενδεικτική είναι η εικόνα από κτήριο στο Μουζάκι που έχει αναποδογυρίσει στο νερό.

Καρδίτσα: Στις στέγες οι κάτοικοι στα χωριά του δήμου Παλαμά – Δραματικές εκκλήσεις: «Τα νερά ανεβαίνουν»

Δραματική η έκκληση κατοίκου του Παλαμά στην εκπομπή «Συνδέσεις». “Το νερό μέσα μια ώρα έχει ανέβει άλλα έξι σκαλιά. Είμαστε 20 άτομα, από αυτά τα10 είναι παιδιά ηλικίας 2 έως 12 ετών. Είμαστε σε γειτονικό σπίτι, το δικό μας το πήρε το νερό. Περιμένουμε βοήθεια, προσπαθούσαμε πολύ ώρα να επικοινωνήσουμε με το 112 τελικά τους βρήκαμε, είπαν ότι σημείωσαν το συμβάν Κι ειδοποίησαν την πυροσβεστική Λάρισας. Είναι πάρα πολλά σπίτια πλημμυρισμένα και υπάρχουν και ηλικιωμένοι (…) Οι περισσότεροι που έχουν πάει στα πιο ψηλά σπίτια. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να φύγουμε. Έχουμε εγκλωβιστεί (…) Αυτή τη στιγμή δεν βρέχει. Ανεβαίνουν όμως τα νερά, ανεβαίνει στάθμη. Όταν ήρθαμε εμείς τέσσερις το πρωί ήταν στο ενάμισι μέτρο και τώρα έφτασε πάνω από δύο μέτρα, εδώ που είμαστε” είπε η κ. Ρίτα Μπαλαδημα.

Συγκλονιστικό και το βίντεο όπου παιδιά με απομακρύνονται με σωσίβιο απο σπίτι που έχει βυθιστεί στα νερά

Δραματική και η εικόνα που μεταφέρει ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας. “Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή.. προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες” λέει συγκλονισμένος σημειώνοντας ότι είναι σε μια εκκλησία, στο βουνό 90 άτομα συγκεντρωμένα εγκλωβισμένα, ενώ τονίζει πως από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

Παρόμοια και η εικόνα που δίνει ο Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. “Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει” λέει.

Η εικόνα στην πόλη της Καρδίτσας είναι καλύτερη, αλλά άρχισε να βρέχει και πάλι καταρρακτωδώς.

ertnews.gr