Τετ, 30 Σεπ 2020
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Ιωάννης Λώλος *: Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων

24/6/2020

  * Δήμαρχος Ηγουμενίτσας

 

Οι Δήμοι, ως εγγύτερος θεσμός προς τους πολίτες, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παρά τις ελλείψεις σε πόρους σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και εργαστήκαμε σκληρά για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές σε αυτή την άνιση μάχη.

Σε αυτό το πλαίσιο, από πολύ νωρίς ο Δήμος Ηγουμενίτσας έλαβε όλα τα μέτρα πρόληψης για τη θωράκισή του από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Κεντρικούς Συντονιστικούς φορείς, αλλά και κατόπιν συνεχών συσκέψεων των αρμοδίων για την πρόληψη του Covid-19 σε τοπικό επίπεδο, στον Δήμο Ηγουμενίτσας μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί οι δημότες Ηγουμενίτσας αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα την σοβαρότητα της κατάστασης και τήρησαν τα μέτρα αυτοπεριορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που λήφθηκαν καταρχήν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά και από εμάς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που βρισκόμαστε εγγύτερα στον πολίτη και στις ανάγκες του.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας από την έναρξη λήψης μέτρων για την επιβράδυνση της διασποράς του κορωνοϊού και μέχρι σήμερα εφάρμοσε στο ακέραιο όλα τα μέτρα, ενώ προχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υποστηρίζοντας την εκ περιτροπής εργασία και την τηλεργασία, ενώ ενίσχυσε την επικοινωνία με τους δημότες με την ενεργοποίηση τηλεφωνικής γραμμής στήριξης σε ευπαθείς ομάδες που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Οι εργαζόμενοι του Πρόγραμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» του Δήμου Ηγουμενίτσας βρέθηκαν από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για την αυτοπροστασία τους, αλλά και για την αποφυγή μετάδοσης του ιού, έλαβαν ειδική εκπαίδευση από ιατρικό προσωπικό για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης. Μέσω του διευρυμένου πλέον αυτού προγράμματος, στηρίζονται δημότες με αδυναμία μετακίνησης, δημιουργώντας μια ισχυρή αλυσίδα αλληλεγγύης και ευθύνης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Καθημερινά εξυπηρετούνται δημότες με επιπλέον παροχές, όπως παροχή δωρεάν γευμάτων και τροφίμων σε άτομα που αιφνίδια αντιμετώπισαν την ανεργία, συνταγογράφηση και προμήθεια φαρμακευτικού υλικού, προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, διεκπεραίωση λογαριασμών ΔΕΚΟ, τήρηση υγιεινής οικιών.

Επιπλέον ο Δήμος Ηγουμενίτσας, από την έναρξη λήψης έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, εφαρμόζει με εντατικούς ρυθμούς Πρόγραμμα Απολυμάνσεων με ψεκασμούς σε κοινόχρηστους χώρους και δημοτικές εγκαταστάσεις, ενώ έχει προχωρήσει σε ενημέρωση των Ρομά για λήψη μέτρων υγιεινής και σε απολύμανση των καταυλισμών τους.

Οι τοπικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το μέτρο της καραντίνας, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τέλους κοινόχρηστων χώρων, του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους κ.α. για το χρονικό διάστημα που έχει περιοριστεί ή διακοπεί η λειτουργία τους.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρόληψη σημαίνει υγεία, σημαίνει ζωή. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στηρίζει την συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας μένοντας σταθερά στο πλευρό του πολίτη. Σ’ αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να συνεχίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διευκολύνει και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, οφείλει και η Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση, μέσω της οποίας αφενός θα θεσμοθετηθούν και θα αποδοθούν οι απαιτούμενοι πόροι για να επιτελέσουν οι Δήμοι το έργο τους, αφετέρου θα ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και θα μειωθεί η γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αναπτυχθούν νέες σχέσεις αλληλεπίδρασης και θα θεμελιωθεί ο ενισχυμένος ρόλος της αυτοδιοίκησης, ως βασικός συντελεστής ανάπτυξης.