Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Ιωάννη Σέγκος*: Ο Δήμος Χερσονήσου αντιμέτωπος με την πανδημία του covid 19, αλλά και με την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.

14/5/2020

* Δήμαρχος Χερσονήσου

  

Η πανδημία του covid 19 αποτελεί την σύγχρονη, απρόβλεπτη πρόκληση που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή, σε συνέργεια με την κεντρική διοίκηση που ηγείται της πολιτικής προστασίας και λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.

Η θεσμική εγγύτητα, η αμεσότητα στην ευαισθητοποίηση, την πρόληψη και τη δράση καθιστά τον κάθε Δήμο της χώρας πρωταγωνιστή ακόμα κι αν αυτό συμβαίνει με διαφορετικά δεδομένα, μεγέθη και κλίμακες στην πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.

Η ανταπόκριση του Δήμου Χερσονήσου στην πρόκληση που δημιούργησε η πανδημία ήταν άμεση, δυναμική και αποτελεσματική σε συνεργασία αφενός με την κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια, αφετέρου σε συνεργασία με τις κοινωνικές και άλλες λειτουργικές δομές, τις συλλογικότητες και τον επιχειρηματικό κόσμο που ανταποκρίθηκαν μέσα από το ειδικό σχέδιο δράσης του Δήμου για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού, αλλά και για την προετοιμασία αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών, που αποτελεί επίσης μια παράλληλη πρόκληση με μέλλον.

Ο Δήμος Χερσονήσου αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας τόπος χαρισματικός όσον αφορά τους αναπτυξιακούς πόρους που διαθέτει καθώς επίσης και με σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι η γεωγραφική του θέση στο νησί, η σύνδεσή του με τις βασικές πύλες, η διασύνδεση του, το κλίμα, οι υποδομές και άλλα.

Η οικονομία του, προσανατολισμένη στον τουρισμό είναι σαφώς ισχυρή καθώς βασίζεται σε τακτικά έσοδα – έστω εποχικά έσοδα κατά κύριο λόγο, ωστόσο είναι και απόλυτα ευαίσθητη όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο αλλά και στους παγκόσμιους κλυδωνισμούς και ειδικότερα στην περίπτωση της  πανδημίας του covid 19.

Σε μια περιοχή που βρισκόταν τον Φεβρουάριο στην έναρξη προετοιμασίας της νέας τουριστικής περιόδου, μετά τον κλυδωνισμό κατάρρευσης της THOMAS COOK και έχοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιούργησε το BREXIT, κατά τη διάρκεια οργάνωσης της συμμετοχής του Δήμου και των τουριστικών επιχειρήσεων στις εαρινές τουριστικές εκθέσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της επισκεψιμότητας, αναγκαστικά άλλαξαν όλα τα σχέδια.

Σαφώς, προτεραιότητα ήταν η αντιμετώπιση της διασποράς και γι’ αυτό ο Δήμος σύστησε άμεσα ειδική Επιτροπή (διαχείρισης της διασποράς του κορωνοϊού),  ενώ ταυτόχρονα εστίασε στην οργάνωση λειτουργίας των υπηρεσιών του, στην οργάνωση της καθημερινότητας των πολιτών, στον έλεγχο τήρησης των μέτρων της κεντρικής διοίκησης με τη Δημοτική του Αστυνομία σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, στην οργάνωση των κοινωνικών υπηρεσιών που πέραν από τη διοικητική εξυπηρέτηση, περιλαμβάνουν τη λειτουργία υπηρεσιών στήριξης των ευπαθών και ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού μας.

Η καμπάνια του Δήμου Χερσονήσου με τίτλο «Μένουμε Σπίτι. Τηλεφωνώ, Δεν Κυκλοφορώ» αγκαλιάστηκε από τους πολίτες που μπορούσαν να λάβουν από το σπίτι τους σημαντικές υπηρεσίες του Δήμου Χερσονήσου, ενώ οι απολυμάνσεις χώρων και η ενίσχυση του τοπικού ΤΟΜΥ με εξοπλισμό και έναν ειδικό οικίσκο για την εξέταση των ειδικών περιστατικών ήταν στις άμεσες ενέργειές μας.

Οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Χερσονήσου, ενώ έκλεισαν, δε σταμάτησαν έμπρακτα να δείχνουν το ενδιαφέρον τους  και να ενισχύουν την εξ αποστάσεως σχέση με τα παιδιά και τις οικογένειές τους, μέσα από το κανάλι που δημιούργησαν στο you tube.

Γενικά, παρά τις απουσίες υπαλλήλων λόγω των μέτρων και των νέων συνθηκών, στο πλαίσιο της νέου τύπου οργάνωσης, η λειτουργία του Δήμου Χερσονήσου συνεχίζει απρόσκοπτα, δυναμικά και αποτελεσματικά.

Και καθώς βρισκόμαστε στη φάση κατάρτισης του νέου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Χερσονήσου, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε μαζί με τις υπηρεσίες μας, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Δήμου μας.

Όπως ανέφερα και πριν, η οικονομία μας είναι προσανατολισμένη στον τουρισμό. Ο τουρισμός αλλάζει με τα νέα δεδομένα και η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη επηρεάζοντας τελικώς τα έσοδα του Δήμου και τον σχεδιασμό των ανταποδοτικών υπηρεσιών και των αναπτυξιακών έργων του, Πρωτίστως, θα επηρεάσει πολλές οικογένειες, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους εργαζόμενους, καθώς βάλλει ευθέως την επενδυτική προοπτική και αλλάζει τη λειτουργία όλου του συστήματος.

Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο ήδη προβληματιζόμαστε και σε επίπεδο σχεδιασμού. Η οικονομία μας μπορεί να στηριχθεί και σε άλλους τομείς. Η προοπτική της αγροτικής και λιγότερο της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι μια παράμετρος που πρέπει να λάβουμε υπόψη και μαζί με την κοινωνία μας να αποφασίσουμε για τις κινήσεις που θα επιτρέψουν αφενός την αξιοποίηση σημαντικών πόρων που διαθέτουμε αλλά και την βιωσιμότητα των σχεδιαζόμενων κινήσεων.

Είναι ένα εγχείρημα που δεν είναι εύκολο και για το οποίο θα ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, ένα εγχείρημα που θα έχει και αυτό τις επιπτώσεις του σε βραχύ και απώτερο χρόνο, ωστόσο, αποτελεί πεποίθησή μου πως είναι αναγκαίο. Συχνά οι προκλήσεις δημιουργούν ευκαιρίες που πρέπει να εξεταστούν άμεσα και να μη χαθούν, η παραγωγή μπορεί να πρέπει να αλλάξει αλλά δεν πρέπει να σταματήσει.

Γενικότερα, ωστόσο, για την Ελλάδα είναι άλλη μια ευκαιρία να δημιουργήσει μια νέου τύπου παραγωγή που θα βασίζεται στην καινοτομία, στην αριστεία και στην έρευνα. Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές προϋποθέσεις και είναι ευκαιρία αλλά και αναγκαιότητα βελτιώσει την ερευνητική και καινοτομική της κουλτούρα ώστε να καταγράψει στον παγκόσμιο χάρτη αποτελέσματα, εθνικά παραγόμενα προϊόντα ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο επιδόσεις.

Βλέπουμε ήδη τη χώρα μας να προκρίνεται στην κούρσα για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID 19 σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα τη σημαντικότητα των πολιτικών αποφάσεων τη σωστή στιγμή. Αν η χώρα μας αποφασίσει να διαφοροποιηθεί στην παραγωγή, είναι καταρχήν θέμα ισχυρής πολιτικής απόφασης. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν (επιστημονικό δυναμικό, Κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας κ.α.) η συνδρομή από το εξωτερικό περιβάλλον θα είναι βέβαιη, είναι αναγκαία η προσπάθεια σήμερα.

Η Κλιματική Κρίση, η τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, οι Κοινωνικές ανισότητες, το Προσφυγικό και τώρα ο COVID 19 είναι προκλήσεις που μας αφορούν τοπικά και όλους μαζί ως παγκόσμια κοινότητα. Αυτό έχει γίνει πλέον συνείδηση και η δράση μας σε τοπικό επίπεδο παρατηρούμε πόσο σημαντική είναι και ότι προσμετράτε στην παγκόσμια δράση.

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ, όπως ορίστηκαν στην Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, είναι στόχοι μας για ένα καλύτερο αύριο  στον κόσμο μας, στον τόπο μας. Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντική αλλά το σχέδιο και η δράση της στην έρευνα και την καινοτομία πρέπει να χαρακτηρίζεται από τη συνέργεια της κεντρικής διοίκησης και τη συνεργασία με τον κόσμο. Ήδη μέσα από την εμπειρία των διακρατικών προγραμμάτων και την κινητικότητα των νέων επιστημόνων μας αναπτύσσεται αυτή η ερευνητική και καινοτομική κουλτούρα που μπορεί να αλλάξει την παραγωγή μας.

 

Περνώντας ξανά στα τοπικά ζητήματα και στην αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID 19, ο Δήμος μας, ήδη, λαμβάνει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών γενικά αλλά και των επιχειρήσεων, όμως δεν θα μείνουμε εκεί. Με συνεννόηση και με διάλογο, με τη συμβολή ειδικών επιστημόνων, εμπειρογνώμων και με τη συνέργεια άλλων φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο πέρα από τα μέτρα θέλουμε να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της ανάπτυξης λαμβάνοντας υπόψη, φυσικά, και αυτά τα νέα δεδομένα.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» για την αυτοδιοίκηση, αποπνέει μια νέα φιλοσοφία, δεν είναι απλά ένα εργαλείο διαχείρισης και χρηματοδότησης. Η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι διαφορετική αλλά θα είναι εκεί για να στηρίξει και την αυτοδιοίκηση ενώ στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που θα μας παρέχει χρηματοδοτικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά.

Ο αναγκαίος ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Δήμου μας για να είναι αποτελεσματικός, δεν αποτελεί μόνο υπόθεση του Δήμου. Απαιτείται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός κάθε χρήστη, καθώς και ο ψηφιακός γραμματισμός όσων υστερούν σε αυτόν ή έχουν ανάγκη αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Ήδη, ο Δήμος κάλυπτε ψηφιακά τις συνεδριάσεις του ΔΣ και από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισης της πανδημίας εκσυγχρόνισε με την αρμόδια υπηρεσία του τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου. Δημιουργήσαμε την εφαρμογή «Δημότης Χερσονήσου» για κινητές συσκευές. Η εφαρμογή, η οποία λειτουργεί σε iOS και σε Android, είναι διαθέσιμη δωρεάν και περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες:

1. e-αιτήματα: Αιτήματα δημοτών και Δήλωση Προβλημάτων.

 - για κάθε δήλωση προβλήματος υποβάλλονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

  • Κατηγορία
  • Περιγραφή
  • Φωτογραφία
  • Τοποθεσία

Η δήλωση των προβλημάτων γίνεται επιτόπου ή εφόσον δεν υπάρχει σύνδεση δικτύου, αποθηκεύονται και υποβάλλονται σε επόμενη φάση.

2. Τα Τελευταία Νέα του  Δήμου
4. Σύνδεση με τα Κοινωνικά Δίκτυα του Δήμου
5. Χρήσιμα Τηλέφωνα  
6. Σημεία Ενδιαφέροντος του Δήμου
7. Άμεση Επικοινωνία με το Δήμο Χερσονήσου μέσω τηλεφώνου, sms & email
8. Εφημερεύοντα Νοσοκομεία

9. Εφημερεύοντα Φαρμακεία

Για τον ψηφιακό γραμματισμό του πληθυσμού μας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεών μας – όπου χρειάζεται, καλούμαστε να σχεδιάσουμε μέσα στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.

Οι αναγκαιότητες είναι πολλές και πολλαπλασιάζονται καθημερινά, βρίσκονται όμως στις πολιτικές μας προτεραιότητες.

Συμπερασματικά, για το Δήμο Χερσονήσου – όπως και για όλους – ο covid 19 δεν είναι απλά μια πρόκληση. Είναι και απειλή, είναι δοκιμασία, αλλά και ευκαιρία για να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον μας. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας ως οργανισμός και πάροχοι υπηρεσιών προς τους πολίτες, ως οικονομία, ως παραγωγή, ως σύστημα.

Είμαστε εδώ αφιερώνοντας όλη μας την έγνοια στην καθημερινότητα του πολίτη, στο μέλλον του τόπου μας.  Δοθείσης της ευκαιρίας, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω για τη συνεργασία όλες τις υπηρεσίες του Δήμου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της διασποράς του covid 19,  αλλά και για την εξυπηρέτηση του δημότη και της επιχείρησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες και τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος Χερσονήσου και τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους Εθελοντές Πολίτες και Επιχειρήσεις που αποφασιστικά ανήκουν στο σώμα αντιμετώπισης της πανδημίας και των αρνητικών συνεπειών της στον Δήμο μας.

Η «Χάρτα Εθελοντισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» που αναδείχθηκε από την Ένωση Γενικών  Γραμματέων Ελλάδας «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» ως καλή εφαρμόσιμη πρακτική στους Δήμους της χώρας, ήδη αποτελεί αποδεδειγμένα την περισσότερο υιοθετημένη πρακτική σε Δήμους της χώρας. Στην τωρινή συγκυρία, επικαιροποιημένη με τα νέα δεδομένα που προκαλεί ο covid 19, αποτελεί μια καινοτομία του Δήμου Χερσονήσου που οργανώνει μια αθέατη συχνά αλλά σημαντική πλευρά της κοινωνίας που συν-λειτουργεί με τον Δήμο και πραγματώνει την ουσία της έννοιας της δημοτικότητας.

 

Παραμένουμε αποφασισμένοι, προνοητικοί και δυναμικοί. Τηρούμε τα μέτρα και σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα, το μέλλον μας, με ρεαλισμό και μεθοδικότητα.