Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Ιωακειμίδης: Αναγκαία η συνταγματική κατοχύρωση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης

28/5/2024

Στην Πάτρα διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο θεματικό Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε. για τη νέα της θητεία. Η Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών και η Αγροτική Ανάπτυξη απασχόλησαν τους συνέδρους σε δύο συνεδρίες που παρευρέθηκαν η Υπουργός Εσωτερικών κα Κεραμέως, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα αυτοδιοίκησης κ. Λιβάνιος.

 

 

Για τη Θεσμική Θωράκιση των Περιφερειών ο Γ. Ιωακειμίδης, από την Παράταξη - Περιφερειακή Συνεργασία – στην ΕΝ.Π.Ε. και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, ζήτησε να ενταχθούν στην εισήγηση του Συνεδρίου τα εξής:

 

 

α. Συνταγματική κατοχύρωση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.

 

β. Ξεκάθαρη διεκδίκηση για την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στον α’ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης (Δήμους και Περιφέρειες), κατά τις συνταγματικές προβλέψεις με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Ελεγκτή Νομιμότητας.

 

γ. Ενίσχυση της καταστατικής και οικονομικής θέσης των αιρετών με νομοθετική κατοχύρωσή τους.

 

δ. Θεσμική αναγνώριση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης της ΕΝ.Π.Ε. στα συνέδριά της, με την πρόβλεψη διακριτού χρόνου παρεμβάσεων των εκπροσώπων της – μελών της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε.

 

 

Τέλος, κατέθεσε και ζήτησε την έκδοση ψηφίσματος για την Παλαιστίνη την ίδια μέρα που τρεις Ευρωπαϊκές Χώρες αναγνώρισαν το κράτος της. Η Διοίκηση της ΕΝ.Π.Ε. δεν απάντησε σε κανένα από τα παραπάνω, δεσμεύτηκε όμως να απαντήσει τις επόμενες μέρες.