Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την πολιτική προστασία και τη θωράκιση της Αττικής, ο Γιώργος Ιωακειμίδης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ως παράταξη δεν θέλουν να κάνουν εύκολη κριτική, αλλά να καταθέτουν προτάσεις για το καλό του τόπου μας.
Ο Αττικός Κύκλος Συνεργασίας & Εμπιστοσύνης κατέθεσε 10 + 1 προτάσεις για την πολιτική προστασία, με γνώμονα την ανάγκη αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων από την κλιματική κρίση. Πρέπει, όπως ανέφερε, ο Γιώργος Ιωακειμίδης να οργανωθεί η Πολιτική Προστασία να είναι αποτελεσματική και να κινηθούμε γρήγορα για την ασφάλεια των πολιτών.
Ακολουθούν επιγραμματικά οι προτάσεις του Αττικού Κύκλου Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης.
10+1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
1. Αναχρονιστική Δομή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Επαναξιολόγηση της δομής του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
► Ανταλλαγή τεχνογνωσίας με χώρες και μητροπολιτικούς Δήμους του εξωτερικού.
2. Πολυνομία-Έλλειμμα Κωδικοποίησης του Κανονιστικού Πλαισίου για την Πολιτική Προστασία
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Την κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Πολιτική Προστασία και η οποία λόγω των συνθηκών αποτελεί σήμερα αδήριτη ανάγκη.
3. Έλλειψη Πόρων, Μέσων και Ανθρώπινου Δυναμικού
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Διοχέτευση του 1% του ΦΠΑ που εισπράττεται στην Αττική για τη δημιουργία και συντήρηση υποδομών Πολιτικής Προστασίας.
► Άμεση στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών των φορέων Πολιτικής Προστασίας καθώς και των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας.
► Δημιουργία οργανωμένου δικτύου πυροφυλακίων, αξιοποιώντας τα δίκτυα των εθελοντών και τα μέλη της πολιτικής προστασίας που γνωρίζουν το δάσος.
4. Εκπαίδευση του Προσωπικού των ΟΤΑ και των Αιρετών που εργάζονται εντεταλμένοι στην Πολιτική Προστασία
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Στοχευμένη και συνεχή εκπαίδευσή των υπαλλήλων και των αιρετών Δήμων και των Περιφερειών για κάθε είδους καταστροφή είναι αναγκαία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
5. Συντονισμός των Διαθέσιμων Μέσων των ΟΤΑ για τη Συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Ανάληψη του συντονισμού του συνόλου των μέσων (μηχανήματα έργου, υδροφόρα οχήματα, λεωφορεία κ.λπ.) των ΟΤΑ από έναν κεντρικό μηχανισμό με την ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας με πραγματική εικόνα διαθεσιμότητας των μέσων σε όλη τη χώρα.
6. Ανάληψη Αρμοδιοτήτων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) για το Συντονισμό Δράσεων Δήμων Ανά Περιφερειακή Ενότητα
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Τα ΠΕΣΟΠΠ να αναλάβουν περαιτέρω συντονιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, όταν τίθενται ζητήματα που εμπλέκονται παραπάνω από ένας Δήμοι.
7. Χρήση Νέων Τεχνολογιών για την Πολιτική Προστασία
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Χρήση νέων τεχνολογιών για την Πολιτική Προστασία και συνέργειες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.
8. Σύγχρονες Πολιτικές για τη Διαχείριση των Δασών
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Την ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες αξιοποίησης του δασικού πλούτου που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις τοπικές κοινωνίες (πχ οργανωμένη υλοτομία, εκμετάλλευση ρητίνης κ.λπ.).
Οι πολιτικές αυτές θα πρέπει να διαμορφωθούν με τη συμμετοχή των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.
► Ανάληψη μέτρων για την διασφάλιση της παρ. 3 του άρθρου 117 του Συντάγματος της Ελλάδος για την υποχρεωτική κήρυξη αναδασωτέων των περιοχών που καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή με άλλον τρόπο αποψιλώθηκαν και να διασφαλιστεί ότι αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.
► Ταχεία ολοκλήρωση της ανάπτυξης των έργων ορεινής υδρονομίας στους 5 ορεινούς όγκους της Αττικής.
9. Επίσπευση Μελετών και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Συνολική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση και δημοπράτηση των αντιπλημμυρικών μελετών και έργων.
10. Ενίσχυση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Να προβλεφθούν θεσμοθετημένα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης των εθελοντικών ομάδων, εκτός από τα ήδη υπάρχοντα σε υλικά και σε μέσα (εξοπλισμός, είδη ρουχισμού και υπόδησης που μπορούν να παρέχουν και οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού), ως ένας γενικότερος τρόπος προσέλκυσης κόσμου στις εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας.
11. Ολοκληρωμένος Αντιπλημμυρικός Σχεδιασμός και Εφαρμογή ΠΕΣΠΚΑ
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
► Την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών σχεδίων να τις αναλάβουν οι Περιφέρειες, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με όρους μητροπολιτικότητας, με σκοπό τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων.
► Επαναξιολόγηση των αστικών δικτύων ομβρίων ως προς την παροχετευτικότητά τους, καθώς πρόσφατα είδαμε συμπολίτες μας να κινδυνεύουν σε περιοχές όπως τα Σεπόλια και το Παγκράτι, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, στη Βασιλίσσης Σοφίας, από νερά μιας βροχόπτωσης.
► Τη σύσταση αυτοτελούς Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Αττικής (λόγω της εμπλοκής πέραν της μίας Γενικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας Αττικής για την εφαρμογή του ΠΕΣΠΚΑ και της επιτελικότητας που πρέπει να έχει μια τέτοια Υπηρεσία) που θα είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση, επικαιροποίηση και εφαρμογή του ΠΕΣΠΚΑ.
Διαβάστε αναλυτικά τις προτάσεις του κ.Ιωακειμίδη ΕΔΩ