Τετ, 17 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δαίμων...

Ικανοποιήθηκε η ΚΕΔΕ, επειδή ο Πέτσας θα φτιάξει μια Επιτροπή...

19/1/2022

Άλυτα και διαρκώς επιδεινούμενα παραμένουν τα “καυτά” οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους Αιρετούς εδώ και μήνες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οικονομικής ασφυξίας των Δήμων, διόγκωσης των τελών και μετακύλισης των βαρών στις πλάτες  των πολιτών.

Μετά το τείχος αρνήσεων στη σύσκεψη με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό  και πλήθος Υπουργών του στις αρχές Δεκεμβρίου, όσα έπρεπε να είχαν λυθεί ήδη χθες, παραμένουν και διαιωνίζονται.  

Το τέλος ταφής ξεκίνησε να ισχύει από την Πρωτοχρονιά παρά τις προειδοποιήσεις της Αυτοδιοίκησης, οι αυξήσεις στην ενέργεια πολλαπλασιάζουν το κόστος δημοτικών υπηρεσιών, οι επιπλέον δαπάνες και τα μειωμένα ίδια έσοδα ελέω πανδημίας συνεχίζονται, οι κρατήσεις για το Μηχανισμό των ληξιπροθέσμων από τις μηνιαίες επιχορηγήσεις των ΚΑΠ ξεκίνησαν να εφαρμόζονται, τα παράπονα για το χειρισμό και το ρυθμό του “Τρίτσης” συνεχίζονται, κ.ο.κ.

 

Αφού πλέον περάσαμε και τα μέσα Ιανουαρίου 2022, ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε πομπωδώς ότι αποφάσισε να φτιάξει μια Επιτροπή, στην οποία θα φορτώσει ό,τι άλυτο οικονομικό θέμα “βαλτώνει” εδώ και πολύ καιρό.

Η ΚΕΔΕ έσπευσε να δηλώσει «ικανοποίηση» που ο Πέτσας θα φτιάξει μια Επιτροπή.

“Και μη χειρότερα” να ευχηθούμε εμείς για όσα βιώνει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση...

 

Μπορείτε να δείτε (και να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα) τα Δελτία Τύπου Πέτσα και ΚΕΔΕ:

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΕΣ:

« (…) Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη σύσταση μίας κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, με βασικό αντικείμενο: α) την αναμόρφωση και περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ, β) τη μόνιμη μείωση του επιτοκίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και γ) τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων.

Μέσα σε αυτή την ομάδα, θα εντάξουμε δύο ακόμη βασικούς άξονες: την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων, καθώς και το πώς θα αντισταθμιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση που αναμένεται να προκύψει από την επιβολή του τέλους ταφής, το οποίο εφαρμόζεται από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία”, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Με καλή συνεργασία και με την εμπιστοσύνη που έχει εμπεδωθεί, όλο το προηγούμενο διάστημα, θα μπορέσουμε –μαζί– να περιορίσουμε και αυτές τις εισαγόμενες αναταράξεις. Και το 2022, θα δούμε να χαράζει ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την Αυτοδιοίκηση”, κατέληξε ο κ. Πέτσας. »

 

ΚΕΔΕ:

« Έτοιμη η Κ.Ε.Δ.Ε. να συμμετάσχει στην κοινή ομάδα εργασίας με ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ για την οικονομική στήριξη των Δήμων

Δ. Παπαστεργίου: Να συγκροτηθεί άμεσα η ομάδα εργασίας και να συνεδριάσει, ώστε να ληφθούν αποφάσεις πριν τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 25 Φεβρουαρίου

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή από την ΚΕΔΕ η δημόσια δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για τη σύσταση κοινής προπαρασκευαστικής ομάδας εργασίας, ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο των εργασιών της τη λήψη αποφάσεων για την εφαρμογή κοινά αποδεκτών μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση των οικονομικών των Δήμων, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και την επιβολή του τέλους ταφής.

Ειδικότερα το αντικείμενο των εργασιών της κοινής ομάδας, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Πέτσα, αφορά στα εξής ζητήματα:

- την αναμόρφωση και περαιτέρω ενίσχυση του χρηματοδοτικού φακέλου των ΚΑΠ

- τη μόνιμη μείωση του επιτοκίου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

- τη βελτίωση της εισπραξιμότητας από τους δήμους των ληξιπρόθεσμων οφειλών τρίτων

- την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που προκύπτουν από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων,

- την εξεύρεση τρόπων αντιστάθμισης της πρόσθετης επιβάρυνσης που αναμένεται να προκύψει στα οικονομικά των Δήμων από την επιβολή του τέλους ταφής, το οποίο εφαρμόζεται από τις αρχές του 2022

Με δεδομένο ότι αφενός, τα παραπάνω κρίσιμης σημασίας ζητήματα απασχολούν όλους τους Δήμους της χώρας και αφετέρου, στις 25 Φεβρουαρίου 2022 πρόκειται να διεξαχθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε: 

- Πρώτον, η εκπροσώπηση της ΚΕΔΕ στην ομάδα εργασίας θα γίνει   από τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, τον Α’ Αντιπρόεδρο και Δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, καθώς και τους εκπροσώπους των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Διοικητικό της Συμβούλιο.

- Δεύτερον, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια μέχρι τη διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 25 Φεβρουαρίου (η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Ιανουάριο αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας), η ΕΕ της ΚΕΔΕ ζητά την άμεση συγκρότηση και συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, οι οποίες στη συνέχεια θα τεθούν προς ενημέρωση, συζήτηση και έγκριση από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Επίσης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ κατά  τη σημερινή της συνεδρίαση εξέφρασε την αγωνία της και την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” ».