Δευ, 02 Οκτ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ήδη 16 αλλαγές στο Νομοσχέδιο!Τροχάδην η νομοθέτηση

25/2/2020

Αγώνα ταχύτητας θυμίζει η κοινοβουλευτική διαδικασία για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών. 

Αργά τη νύχτα της Παρασκευής κατατέθηκε, χθες Δευτέρα στις 13.00 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και για σήμερα Τρίτη έχουν ήδη προγραμματιστεί και οι δύο επόμενες συνεδριάσεις!Μία στις 10.00 (η ακρόαση Φορέων)και άλλη στις 14.00.

Αξίζει να σημειωθεί, για παράδειγμα, ότι η ΚΕΔΕ καλείται σήμερα το πρωί να καταθέσει τις απόψεις της στη Βουλή, χωρίς να έχει προλάβει να προηγηθεί σχετική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Και όλα αυτά, ενώ πρόκειται για ένα Ν/Σ που βρίθει σημαντικών ρυθμίσεων για τους Αιρετούς, τους Υπαλλήλους των ΟΤΑ, τη θεσμική, διοικητική και οικονομική λειτουργία τους.

 

Μέσα σε αυτό το… υποδειγματικό κλίμα πιστής εφαρμογής των αρχών της καλής νομοθέτησης του “Επιτελικού Κράτους”, ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου κατέθεσε σειρά αλλαγών/διορθώσεων/συμπληρώσεων στο Ν/Σ.

Ο AIRETOSπαρουσιάζει το έγγραφο που κατετέθη στη Βουλή.

Θεωρητικά πρόκειται για “νομοτεχνικές βελτιώσεις”.Πρακτικά, όπως θα δείτε, μεταξύ αυτών είναι και αλλαγές ουσίας.

 

Για παράδειγμα, φαίνεται πως μια Κοινότητα “ζήλεψε”το γεγονός ότι άλλη Κοινότητα αλλάζει όνομα με το συγκεκριμένο Ν/Σ και τα κατάφερε να συμπεριληφθε ίκαι αυτή.

- Υπενθυμίζεται ότι με την παρ.11 του αρ.12 του Ν/Σ « Η Κοινότητα Λίμνης της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου του Δήμου Πωγωνίου του Νομού Ιωαννίνων μετονομάζεται σε Κοινότητα Ζαραβίνας και ο ομώνυμος οικισμός σε Ζαραβίνα ».

- Με τη «βελτίωση» (6), προστίθεται νέα 12η παράγραφος στο αρ.12 ως εξής: «Η Τοπική Κοινότητα Πλατανίων της Δημοτικής Ενότητας Σελλών του Δήμου Δωδώνης μετονομάζεται σε Κοινότητα Τσεριτσάνων και ο ομώνυμος οικισμός σε Τσερίτσανα»

 

Άλλο παράδειγμα, με τη «βελτίωση»(1) οι «Αναπτυξιακοί ΟΤΑ» του αρ.3 του Ν/Σ (δηλαδή οι γνωστές Αναπτυξιακές Α.Ε. των ΟΤΑ) ρητά θα υπάγονται και στη Διαύγεια και στον 4412 περί Δημοσίων Συμβάσεων.

 

Ακολουθεί η Λίστα των αλλαγών/διορθώσεων/συμπληρώσεων, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε το πρωτότυπο έγγραφο του Υπουργού.