Παρ, 10 Ιουλ 2020
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας για το θέμα που ανέδειξε ο AIRETOS

15/11/2019
Δριμεία Ανακοίνωση κατά της Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών να μειώσει κατά 5 εκατ. ευρώ τον Προϋπολογισμό του Φιλόδημου για τα αδέσποτα, εξέδωσε η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την Απόφαση Θεοδωρικάκου“ακατανόητη” και ζητώντας την ανάκλησή της.

 

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το θέμα που πρώτος και μόνο ο AIRETOS ανέδειξε, παρουσιάζοντας την 12η Νοεμβρίου το έγγραφο τροποποίησηςτου Π/Υ της Πρόσκλησης Χ με αντικείμενο την “κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς”του “Φιλόδημου ΙΙ”,από 20.000.000 σε 15.000.000 ευρώ.

(Θυμηθείτε την ανάλυση του AIRETOSΜειώθηκε κατά 5 εκατ. ο Π/Υ του Φιλόδημου για τα Αδέσποτα.)

 

Η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας λοιπόν, στην Ανακοίνωσή της “Μειώθηκε κατά 5 εκατ. ο Π/Υ του Φιλόδημου για τα Αδέσποτα”, καταγγέλλει τα κάτωθι:

 

«Προ δύο μηνών, σε απάντηση σχετικής ερώτησης που του υποβλήθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι οι Δήμοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς την διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Σήμερα, ο συνολικός προϋπολογισμός για την χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας με σκοπό την «κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» περικόπτεται κατά 5.000.000 ευρώ με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

 Η κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων για την προσωρινή φιλοξενία αδέσποτων ζώων δεν είναι απλά μια εκ της Νομοθεσίας (Εθνικής και Κοινοτικής)  υποχρέωση των Δήμων. Αντιθέτως, είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ορθή διαχείριση και την προστασία των ζώων αυτών. Η παροχή χρηματικών πόρων γι’ αυτόν το σκοπό ήταν ένα πάγιο αίτημα των Δήμων.

 Αντί λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών να περικόπτει την αναγκαία αυτή ενίσχυση, θα έπρεπε να ενεργήσει και να πιέζει, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών των οποίων προΐσταται, για την πλήρη αξιοποίηση των πόρων αυτών από τους Δήμους, παρέχοντας παράλληλα ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την κατάθεση των αναγκαίων δικαιολογητικών.

 Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η συγκεκριμένη ακατανόητη απόφαση αποτελεί αντίφαση σε σχέση με τις κατά καιρούς εκπεφρασμένες ως προς αυτά τα ζητήματα ευαισθησίες του κυρίου Πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, καλούμε και δημόσια για την ανάκλησή της  σχετικής απόφασης.»