Πεμ, 04 Μαρ 2021
Αρχική  > Δήμοι

Η κυβέρνηση αφαιρεί από τους Ο.Τ.Α τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα προνοιακά επιδόματα

7/2/2018
\
Με νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης,που κατατέθηκε χθες με συνυπογράφοντα τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σκουρλέτη,αφαιρούνται από τους Ο.Τ.Α οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα προνοιακά επιδόματα.

Το θέμα φέρνει στην επικαιρότητα ο Τομέας Αυτοδιοικησης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημειώνει:

Όχι πιλοτικά μόνον στην Αττική, όπως ψήφισαν μόλις πριν 20 μέρες,στις 15/1/2018 (αρ.215 ν.4512/2018). Τώρα τις αφαιρούν οριστικά και σε όλη τη Χώρα.

Οι Δήμοι δεν θα καταβάλλουν τα προνοιακά επιδόματα. Οι Περιφέρειες δεν θα καταβάλλουν το διατροφικό επίδομα προς νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους συμπολίτες μας. Όλα συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό Φορέα. Η δε Υπουργός κυρία Φωτίου εξουσιοδοτείται εν λευκώ και κατά παράβαση του Συντάγματοςνα ρυθμίζει τα πάντα με Αποφάσεις της.
Όλοι γνωρίζουν πως ήταν η Παράταξή μας που έκανε πράξητη μεταφορά της αρμοδιότητας περί προνοιακών παροχών στους Δήμους, με τη Μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” (περ.17 παρ.3Β αρ.94 ν.3852/2010). Τις μεταβιβάσαμε στο εγγύτερο στον πολίτη επίπεδο, επιτυγχάνοντας – όπως έχει αποδειχθεί - εξορθολογισμόστην άσκησή τους με σημαντική εξοικονόμηση δαπανών με την αποκάλυψη αναρίθμητων περιπτώσεων απάτης.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ γυρίζουν το χρόνο πίσω. Και αυτό ενώ εδώ και 3 χρόνια (από μήνα σε μήνα, από εποχή σε εποχή, από έτος σε έτος…) περιμένουμε την “μεταρρύθμιση του Καλλικράτη”, μετις εξαγγελίες περί αποκέντρωσης που είναι ακριβώς αντίθετες μεαυτά που καθημερινά υπογράφουν και ψηφίζουν.
Η Παράταξή μας παραμένει πιστή στο μεταρρυθμιστικό της DNA, αυτό που έχουμε κάνει πράξη και συνεχίζουμε να υπηρετούμε, ειδικά στον αυτοδιοικητικό χώρο.Και τους επαναλαμβάνουμε, αφού προφανώς είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, ένα απόσπασμα από τηνπαρέμβαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ & Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στις 15/1/2018 στη Βουλή, όταν είχαν καταθέσει την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου εκτρώματος:
« … Μια πραγματικά αριστερή Κυβέρνηση, το 1ο πράγμα που θα έκανε, θα ήταν να παραδώσει το ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ και την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Και όχι αυτό που κάνετε ΕΣΕΙΣ: ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ. Τα μαζεύετε όλα στον Υπουργό για να δίνετε φιλοδωρήματα. Έχετε κάνει ξανά φιλανθρωπία του Κράτους την κοινωνική πολιτική ... »