Τρι, 15 Οκτ 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γρηγόρης Ι. Σταμούλης Δήμαρχος Μεγαρέων

7/11/2016
Πετύχαμε πολλά, είμαστε βέβαιοι ότι και η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη από την σημερινή

Το Σεπτέμβρη του 2014 κληθήκαμε ως νέα διοίκηση του Δήμου να αντιμετωπίσουμε μια σωρεία σημαντικών προβλημάτων όπως οι ελλείψεις στις υπηρεσίες και στο στόλο των απορριμματοφόρων, οι σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές του προσωπικού του Δήμου και των νομικών προσώπων και κυρίως η «Δαμόκλειος σπάθη» των υπέρογκων χρεών του Δήμου προς όλες τις κατευθύνσεις (προμηθευτές, αποζημιώσεις σχεδίου, εργολάβοι κλπ). Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον ανηλεή πόλεμο της αντιπολίτευσης από το πρώτο κιόλας λεπτό και με χτυπήματα κάτω από την ζώνη, καταλαβαίνει κανείς και το μέγεθος της κρίσεως που έπρεπε να διαχειρισθούμε.

Το υψηλότερο διακύβευμα όλης αυτής της περιόδου των δύο (2) ετών ήταν το να κρατήσουμε «όρθιο» και «ζωντανό» τον Δήμο, να αποφύγουμε την πτώχευση και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να βελτιώνονται καταστάσεις και σε άλλους τομείς. Πράγματι και παρότι ο Δήμος μας ήταν ένα από τα «φαβορί» για να πτωχεύσει, με μεθοδευμένες και στοχευμένες κινήσεις, έχοντας σαφές πλάνο και στρατηγική, μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο.

Οι περικοπές δαπανών και κάθε σπατάλης, η αύξηση των εσόδων στο μέτρο του δυνατού και η στόχευση στην αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης απέφεραν καρπούς. Το σπουδαίο διαχρονικά ζήτημα της έλλειψης πιστώσεων στον προϋπολογισμό του δήμου (τροχοπέδη για κάθε ενέργεια), λύθηκε αρχικά με την έγκριση για την λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για ισοσκέλιση του Προϋπολογισμού. Για να συμβεί αυτό και να καταδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος ή των δυσκολιών, αρκεί να αναφερθεί, πως ο τελευταίος ελεγμένος και εγκεκριμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο ισολογισμός του Δήμου χρονολογούνταν από το 2007!!!

Όλα αυτά αποκαταστάθηκαν με πολύ κόπο και προσπάθεια με αποτέλεσμα να διεκδικήσουμε με αξιώσεις τον επόμενο «δίκαιο» στόχο για ένα τόσο ταλαιπωρημένο Δήμο. Την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αυτός ο στόχος επίσης επετεύχθη πρόσφατα όντας μάλιστα ένας από τους πρώτους Δήμους που κινήθηκε έγκαιρα έχοντας « πλήρη φάκελο» για την επιχορήγηση.
Παράλληλα, η «μάχη» για οργάνωση και βελτίωση σε όλα τα επίπεδα ήταν διαρκής και έντονη.

Η καθημερινότητα του Δημότη μας σε θέματα καθαριότητας και τήρησης κανόνων ήταν μια από τις προτεραιότητές μας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον δημότη έπρεπε να ανέβουν επίπεδο και γι’ αυτό το λόγο στα 2 χρόνια είχαμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας εκεί. Η ανύπαρκτη ιστοσελίδα του δήμου, μετατράπηκε σε ένα σπουδαίο εργαλείο πληροφόρησης, γνώσης και διαφήμισης του τόπου μας ( www.megara.gr- www.visitmegara.gr) .

Εφαρμόσαμε ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών για την εξυπηρέτηση τους, αλλά και την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών από τη μεριά των υπηρεσιών. Κάναμε ένα σπουδαίο βήμα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και των θαυμάσιων προορισμών του Δήμου μας με «κορωνίδα» την για πρώτη φορά εκτός των τειχών παρουσία μας. Η «ΜΕΓΑΡΩΝ ΓΗ» στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα προσέλκυσε αυτές τις δύο χρονιές δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Η ποιότητα των τοπικών προϊόντων και οι ομορφιές του τόπου μας (Αλεποχώρι, Κινέττα, Νεράκι, Λουτρόπυργος, Νέα Πέραμος, Πάχη κλπ) έγιναν γνωστές στο κοινό του Λεκανοπεδίου.

Η έλλειψη κανονισμών χρήσης και λειτουργίας σε βασικούς τομείς δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του Δημότη και στην λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου. Καταρτίσαμε Κανονισμούς χρήσης κοινοχρήστων χώρων, αθλητικών εγκαταστάσεων, Περιπτέρων, ΚΑΠΗ κ.λπ. Τροποποιήσαμε τον κανονισμό για τα Δημοτικά κοιμητήρια.

Θεσπίσαμε την «ώρα του Δημότη», λειτουργήσαμε την μορφωτική λέσχη του Δήμου, ιδρύσαμε λαογραφικό, ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο στην δημοτική βιβλιοθήκη. Διοργανώσαμε αθλητικούς αγώνες ακόμη και σε επίπεδα πανελληνίου πρωταθλήματος εκμεταλλευόμενοι τις ιδιαιτερότητες και την μορφολογία του τόπου μας. Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), για 500 περίπου παιδιά.

Στον τομέα της στήριξης των ευπαθών ομάδων, δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι που παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές δυσκολίες που αναλύθηκαν παραπάνω, θεσπίσαμε για πρώτη φορά πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε άτομα που το είχαν πραγματικά ανάγκη .Ταυτόχρονα οι κοινωνικές μας δομές υποστηρίχτηκαν με εμφανή αποτελέσματα. Το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Βοήθεια στο Σπίτι και οι παροχές σε ηλικιωμένους στα ΚΑΠΗ και σε άλλα προγράμματα απέκτησαν τον ρόλο, που τους άρμοζε. Κανένα οικονομικό αποτέλεσμα δεν έχει ουσία και αντίκρισμα αν δεν επιστρέφεται πολλαπλάσια στον πολίτη.

Στον τομέα των έργων οφείλαμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος σε έργα υποδομής προκειμένου να μην απενταχθούν από την χρηματοδότηση αφού υπήρχαν χρονικές καθυστερήσεις. Πράγματι το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης και η Β’ φάση της αποχέτευσης στα Μέγαρα, αλλά και οι συνδέσεις του αποχετευτικού δικτύου της Ν.Περάμου «έφτασαν» στο σημείο που οφείλουν να είναι για να ολοκληρωθούν και να μην υπάρχει κίνδυνος απένταξης από την χρηματοδότηση.

Σε αγαστή συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής είναι προ των πυλών η υλοποίηση έργων, όπως η κατασκευή παιδικής χαράς, η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και τα σπουδαία έργα της υδροδότησης της Κινέττας και του Αλεποχωρίου, που είναι από τα μεγάλα μας στοιχήματα. Είναι σε εξέλιξη το μεγάλο έργο για την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής με ότι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον και την εικόνα του Δήμου.

Δημοπρατήθηκε από την ΠΕΔΑ ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής, Π/Υ 4,5 εκατομ. ευρώ.

Συντονισμένα και με κατάλληλο προγραμματισμό έχουμε δρομολογήσει αρκετά έργα που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τον Δήμο μας και το μέλλον των δημοτών μας. Επεξεργαζόμαστε και είμαστε στην τελική φάση για την εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων. Απομένουν τυπικές λεπτομέρειες για την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ) της Πόλης.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από την παρουσίαση των σημαντικότερων επιτευγμάτων της διοίκησης μας γι’ αυτά τα 2 χρόνια η σημερινή «μέρα» για το Δήμο μας είναι καλύτερη από την χθεσινή. Συνεχίζοντας με αυτό το ρυθμό και ακολουθώντας πιστά το πλάνο εξυγίανσης, του νοικοκυρέματος και της υλοποίησης του οράματος μας γι’ αυτόν τον τόπο είμαστε βέβαιοι ότι και η αυριανή ημέρα θα είναι καλύτερη από την σημερινή.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Ο Γρηγόρης Σταμούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μέγαρα, όπου εξακολουθεί να διαμένει μόνιμα, με την σύζυγό του Κατερίνα Καλοζούμη και τους τρεις γιους τους, τον Γιάννη, τον Μελέτη και τον
Χάρη.

 Σπουδές

 Φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Μεγάρων, όπου ήταν σημαιοφόρος και αποφοίτησε πρώτος.

 Στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) εισήχθη και αποφοίτησε εκ των πρώτων και ονομάστηκε
Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού το 1974. Αποφοίτησε με επίδοση Λίαν Καλώς από
όλα τα Σχολεία του Πυροβολικού, καθώς και από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου (ΑΣΠ) και από την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).       

Απέκτησε επίσης μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών Γαλλίας (Παράρτημα Αθηνών) και πτυχίο Προγραμματιστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (CONTROL DAΤA).

 Επαγγελματική Σταδιοδρομία

Υπηρέτησε σε πολλές και σημαντικές θέσεις σε διάφορες Μονάδες και Επιτελεία του Ελληνικού Στρατού.

- Άσκησε τα καθήκοντα του Διοικητή, με άριστα αποτελέσματα, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα Διοίκησης του Στρατού

-Διετέλεσε Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού

- Υπηρέτησε επίσης ως Επιτελάρχης των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων
(ΓΕΕΦ)

.- Έχει προαχθεί μέχρι το βαθμό του Αντιστρατήγου.

- Για τις υπηρεσίες, που προσέφερε προς την πατρίδα, τιμήθηκε με 14   παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις

- Έχει συμμετάσχει ως επικεφαλής σε πολλές αποστολές στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους.

- Έχει συντάξει διάφορες μελέτες και έχει συγγράψει 4 βιβλία.

 Κοινωνική Δράση

Παράλληλα με την υπηρεσία του στο Στρατό, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά με  πολλούς τρόπους και είχε πλούσια κοινωνική δράση. Ειδικότερα διετέλεσε:

Πρόεδρος του Ιδρύματος ''Κληροδότημα Αθανασίου Στυλ. Γκίνη''

Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης Προσκόπων

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου

Μέλος ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΘΕΟΓΝΙΣ»

Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων

Μέλος διαφόρων άλλων Συλλόγων.

 Συνεισφορά στη Τοπική Αυτοδιοίκηση

 

- Επικεφαλής του Ανεξάρτητου Δημοτικού Συνδυασμού «ΕΝΩΣΗ
ΠΟΛΙΤΩΝ», εκλεγμένος με δημοκρατικές διαδικασίες από 2.500 περίπου
δημότες, που συμμετείχαν  στις εσωτερικές εκλογές του συνδυασμού, τον
Οκτώβριο 2009.

- Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων.

- Κατά την διάρκεια της θητείας του έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα
περιβάλλοντος (υγροβιότοπος, χωματερή κ.ά.)

Έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις προς Δημόσιους Οργανισμούς (ΥΠΕΧΩΔΕ,
ΔΕΗ   κλπ) για θέματα, που αφορούν το Δήμο.

Υπέβαλε πολλές προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, για κοινωνική
μέριμνα κ.ά.

Άσκησε τα καθήκοντά του με σύγχρονες αντιλήψεις, δημιουργικό πνεύμα και

   αποτελεσματικότητα, μακριά από κομματικές ή άλλου είδους
σκοπιμότητες.

- Υπήρξε μέλος της Γ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού
Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ)

- Υπήρξε μέλος της Γ.Σ. της κεντρικής 'Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας
(ΚΕΔΚΕ)

- Είναι μέλος της Γ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΠΕΔΑ)

- Είναι μέλος της Γ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

- Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης Παραγωγής και
Εμπορίας Οργανοχουμικών Λιπασμάτων.