Δευ, 11 Δεκ 2023
Αρχική  > Δήμοι

Γιώργος Π. Αποστολόπουλος*: Να σωθούν τα ιστορικά σύμβολα των Εξαρχείων, του Κολωνακίου και του Κέντρου της Αθήνας

29/8/2022

*Ο Γιώργος Π. Αποστολόπουλος είναι δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων

 

 Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς αγαλμάτων και γλυπτών από πλατείες της Αθήνας όπου θα γίνουν οι νέοι σταθμοί του μετρό.

Μερικά από αυτά θα αποθηκευτούν και θα επανατοποθετηθούν με το πέρας των έργων στην παλαιά τους θέση. Ορισμένα θα μεταφερθούν προσωρινά σε διαφορετικούς χώρους και θα επανατοποθετηθούν-λένε- όταν ολοκληρωθούν τα έργα ενώ άλλα θα μετακινηθούν οριστικά σε νέα σημεία.
Εδώ ωστόσο αρχίζει το πράγμα να "θολώνει".
Ξεκινάω από το γλυπτό-φανοστάτη της πλατείας Εξαρχείων για την εγκατάσταση του οποίου εκεί μερίμνησαν προδικτατορικά ο Δήμαρχος Γιώργος Πλυτάς και ο παππούς μου Νικόλαος Μπραούζης που ήταν Πρόεδρος του τότε Συλλόγου Κατοίκων.
Για την ιστορία δείτε τις φωτογραφίες από τα εγκαίνια της πλατείας με τον τότε Δήμαρχο και τον κύριο με το παπιγιόν που είναι ο παππούς μου.
Τονίζω ότι η πλειοψηφία των κατοίκων, ανάμεσα τους και εγώ με τη πολιτική μου ιδιότητα, στηρίζουμε σθεναρά την κατασκευή του σταθμού στην πλατεία.
Εντούτοις ενώ προς τιμήν της η Αττικό μετρό προβλέπει την επανατοποθέτηση του ιστορικού γλυπτού του 19ου αιώνα (δημιουργίας των Γαλλικών χυτηρίων Antoine Durenne) στη φυσική του θέση στο κέντρο της πλατείας, ο Δήμος Αθηναίων, ο κύριος Μπακογιάννης δηλαδή, ξεκίνησε τις πολιτικές αλχημείες.
Έτσι αρχικά προτάθηκε και αποφασίστηκε να μεταφερθεί οριστικά σε άλλη περιοχή της Αθήνας, διότι όπως εγγράφως παραδέχονται βανδαλίζεται συνεχώς και δεν μπορούν να το προστατεύσουν (επακόλουθο είναι με Κυβερνήσεις και Δημάρχους που αδιαφορούν για τα Εξάρχεια).
Μολαταύτα, διαισθανόμενος προφανώς τις σφοδρές αντιδράσεις από το σύνολο των κατοίκων, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Δήμαρχος άλλαξε ρότα και αποφασίστηκε η "προσωρινή" μετεγκατάστασή του. Γνωρίζουμε όμως ότι για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο για την ηγεσία του Δήμου που δεν φημίζεται για την πολιτική της αξιοπιστία, "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού"! Το είδαμε με τα... προσωρινά έργα στην Πανεπιστημίου, με το "προσωρινό" Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα και με τις "προσωρινές" δομές στην περιοχή Αγίου Παύλου-Ομoνοίας-Αγίου Κωνσταντίνου-πλατείας Βάθης.
Το γλυπτό θα πρέπει απλά να αποθηκευτεί, να συντηρηθεί και να επιστρέψει στη αρχική του θέση, στα Εξάρχεια.
Περαιτέρω, η Δημοτική αρχή με αντίστοιχες εισηγήσεις της, εξαφανίζει οριστικά το άγαλμα της Κυβέλης από την οδό Ακαδημίας ενώ αποψιλώνει από γλυπτά την πλατεία Κολωνακίου, δημιουργώντας μία "Πλατεία Φιλικής Εταιρείας" χωρίς τα αγάλματα των Φιλικών!
Τέλος τι να πει κανείς όταν καταφέρνει να "μπερδέψει" την πλατεία Λέοντος Αυδή με την προτομή του Αντώνη Σαμαράκη;
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί η σημερινή πολιτική ηγεσία αλλοιώνει την ιστορία και την ταυτότητα της Αθήνας με καταστροφικούς νεωτερισμούς και πολιτικούς αριβισμούς που δεν έχουν προηγούμενο. Προσβάλλει μετά το Σύνταγμα και την Πανεπιστημίου, τα ιστορικότερα σύμβολα της πόλης μας.