Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιώργος Π. Αποστολόπουλος-Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων

19/12/2017

Τα Εξάρχεια, η εγκληματικότητα της Αθήνας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση


Η Αθήνα, μετά από τριάντα χρόνια παραλογισμού, βίας και εγκληματικότητας στην περιοχή των Εξαρχείων, δεν αντέχει άλλο.

Η θλιβερή πολιτική επιλογή της ανοχής και κατά συνέπεια της ανομίας, σε μία όμορφη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου, έχει προκαλέσει απίστευτες καταστροφές, θανάτους και δυστυχία.

Μόνον ο απολογισμός του μήνα Δεκέμβριου, με τουλάχιστον οχτώ καμένα αυτοκίνητα, εμπρησμούς δύο περιπτέρων, βανδαλισμούς σε πεζοδρόμια και καταστήματα, αλλά και εισβολές σε σπίτια, τα λέει όλα.

Είναι βέβαια εμφανές, ότι τα τα τελευταία τρία χρόνια η βία βρίσκεται σε περαιτέρω έξαρση, αφού συνδέεται τόσο με την παθητικότητα των κυβερνήσεων, όσο και με την ανοχή στις καταλήψεις που πολλαπλασιάζονται και χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια.

Το κόστος, οικονομικό και πολιτικό είναι τεράστιο. Οικονομικό, διότι καταστρέφεται μία ιστορική γειτονιά που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της πόλης και πολιτικό, διότι το πολιτικό σύστημα και η Αυτοδιοίκηση χάνει κάθε αξιοπιστία στους κατοίκους και επιχειρηματίες του Δήμου Αθηναίων.
Ας μη ξεχνάμε ότι η εγκληματικότητα "ξεχειλίζει" και απο τα Εξάρχεια μεταφέρεται σε όλη την Αθήνα. Το Πεδίον του Άρεως, η Νεάπολη, η Ομόνοια, η πλατεία Βικτωρίας, το Κολωνάκι, η Κυψέλη, η πλατεία Κουμουνδούρου, δεινοπαθούν.
Ωστόσο, η Πολιτεία παραμένει απούσα. Κανένα σχέδιο, κανένας προγραμματισμός, καμία λύση. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως, μπορεί να κάνει περισσότερα. Η παρουσία της δεν πρέπει αναλώνεται μόνο στο διαχειριστικό της ρόλο. Οφείλει να είναι πρωτοπόρος, με έργα, αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις προς την κεντρική εξουσία στα θέματα που δεν έχει αρμοδιότητες.
Προτάσεις έχουν γίνει. Είναι μάλιστα αρκετές και το γνωρίζω, διότι ορισμένες από αυτές έχουν κατατεθεί και από τη δική μου πλευρά. Η υλοποίησή τους ομως;
Ο "νόμος" της σιωπής, της ανοχής και της απουσίας για τα Εξάρχεια, πρέπει να σπάσει. Είναι σίγουρο ότι όλο το Κέντρο της Αθήνας μπορεί να αλλάξει όψη.
Αναζητείται το πολιτικό σθένος...