Σαβ, 02 Ιουλ 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Γ. Οικονόμου: Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη θα έχει η Ελλάδα

11/11/2021

Εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη του ιδιωτικού τομέα», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας για τις προσπάθειες ανάσχεσης της νέας φάσης της πανδημίας, την οποία και χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιθετική. Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην επέκταση των εμβολιασμών, στους εκτεταμένους ελέγχους και στη συνεχή ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί δίνεται τούτη την ώρα η μεγάλη μάχη, τόνισε.

Μεταξύ των ερωτήσεων των δημοσιογράφων ήταν και για τις ανατιμήσεις και για το θέμα ο κ. Οικονόμου μίλησε για στοχευμένες παρεμβάσεις και υπενθύμισε ότι από τις 15 Δεκεμβρίου θα διπλασιαστεί η ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνουν τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, με μια πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες».

«Πριν από λίγο δημοσιεύτηκαν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, 2022 και 2023 για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με μέσο όρο 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο που είναι στο 4,3% και για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την ευρωζώνη».

Περνώντας στο θέμα της πανδημίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η έξαρση της πανδημίας αφορά όπως παρατηρεί ο καθένας όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων η χώρα μας εξακολουθεί την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας με την οικονομία, την εκπαίδευση, την κοινωνία πλήρως λειτουργικές χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.

«Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά, από έρευνες που έχουν γίνει, που δημοσιεύονται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απ’ τα καθημερινά στοιχεία που παίρνουμε απ’ τα νοσοκομεία κι από τις ΜΕΘ προκύπτει ότι περίπου 9 στους 10 νοσηλευόμενους στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ταυτόχρονα με ιδιαίτερη έμφαση συνεχίζεται η προσπάθεια για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες στο ΕΣΥ, θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών»

Στη διάθεση του ΕΣΥ βρίσκονται και οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Στην Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεσης κλινών του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ αν παραστεί ανάγκη, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ».

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζεται η χώρα, όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν ως μία υγειονομική περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΣΥ μέχρι σήμερα και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική, συνεχίζεται και ενισχύεται, 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη απ’ τον ιδιωτικό τομέα και 206 κλίνες στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη κι άλλες 150 στη Λάρισα για λοιπά περιστατικά.

«Μία ακόμη επέκταση των μέτρων που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τη χαμηλή τάση αφορά και επιχειρήσεις καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου».

Τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης σε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, αναστέλλεται η χρέωση των τελών χρήσης δικτύου από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση δύο θερμικών MWh τον μήνα θα έχει μείωση στον λογαριασμό του που θα κυμανθεί από 20 έως 40 ευρώ τον μήνα.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης καθώς και λοιπές χρήσεις μέσης τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις αυτές ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ».

Ανατιμήσεις: «Συνολικοί πόροι 620 εκατ. ευρώ για ενίσχυση σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2021»

Το διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό, οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία δυστυχώς προχωρούν και σε άλλες μορφές του βίου, επεκτείνονται και σε άλλες διαστάσεις της ζωής μας όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις, ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές, τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε.

«Έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ότι βασική φιλοσοφία της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι αυτή να έχει αντίκρυσμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο. Έτσι, με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους, για τους ανέργους, για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων καθώς και για ρυθμίσεις οφειλών που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το «πρώτο ένσημο» για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες η κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης χωρίς προηγούμενη εμπειρία των νέων ανθρώπων με το ποσό των 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη».

 

 

ΠΗΓΗ: ertnews.gr