Κυρ, 28 Φεβ 2021
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Formula 1: Το Halo έσωσε τη ζωή του Ρομέν Γκροζάν (video)

30/11/2020

«Το motorsport είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνο». Αυτό αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου στην επίσημη ιστοσελίδα της. Και το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει, το είδαμε σήμερα σε ζωντανή μετάδοση στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση, οι 20 οδηγοί παλεύουν για μια καλύτερη θέση στην πολύ φαρδιά πίστα του Σακίρ.

 

Ο Ρομέν Γκροζάν, ο Γάλλος οδηγός της αμερικανικής Haas εκκινεί προτελευταίος και θέλει να κερδίσει έδαφος. Στην έξοδο της 3ης στροφής έχει τρία μονοθέσια μπροστά του, που κινούνται με αργότερο από αυτόν, ρυθμό. Βλέπει ένα κενό στα δεξιά του και βουτάει αμέσως, με σκοπό, προφανώς, να τα προσπεράσει. Δεν έχει δει όμως ότι πίσω και δεξιά του είναι ο Κβίατ με την Alpha Tauri. Τα δύο αυτοκίνητα ακουμπούν μεταξύ τους και η Haas του Γκροζάν πηγαίνει προς τις μπαριέρες, τις οποίες χτυπάει τόσο δυνατά που τις χωρίζει στη μέση. Το μονοθέσιο κόβεται στα δύο και παίρνει αμέσως φωτιά.


Είκοσι οχτώ δευτερόλεπτα μετά, που πρέπει να του φάνηκαν σαν αιώνας, ο Γκροζάν αναδύεται μόνος του μέσα από τις φλόγες και με τη βοήθεια του ιατρικού πληρώματος απομακρύνεται από το σημείο με ασφάλεια. Στη συνέχεια μεταφέρεται για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, εμφανώς σοκαρισμένος και με ελαφρά εγκαύματα στα χέρια και τους αστραγάλους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας του. Η είδηση όμως είναι ότι χάρη στα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η FIA τα τελευταία χρόνια, ένα από τα οποία είναι η προστατευτική άλως – που στη συγκεκριμένη περίπτωση έσωσε το κεφάλι του Γκροζάν – ένας άνθρωπος μπόρεσε να βγει ζωντανός και όρθιος από ένα τέτοιο ατύχημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, πριν από μερικά χρόνια, όταν η FIA επέλεξε το Halo για να αποφύγει δυστυχήματα όπως εκείνο του Ζουλ Μπιανκί, κάποιοι οδηγοί ήταν αντίθετοι με αυτό το μέτρο προστασίας. Ανάμεσά τους και ο Ρομέν Γκροζάν, που είχε πει ότι δεν μπορεί να δει γύρω του, δεν είχε οπτική επαφή με μονοθέσια που βρίσκονταν δίπλα του.

Τώρα, παραδέχθηκε πως, χωρίς το Halo, δεν θα μπορούσε να στείλει μήνυμα, μέσα από το νοσοκομείο, για να ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του.

«Είμαι καλά, σχετικά καλά. Σας ευχαριστώ για τα μηνύματά σας. Ήμουν αντίθετος με το Halo πριν από μερικά χρόνια, είναι όμως ό,τι καλύτερο έχει μπει στη Formula 1. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο» ήταν τα λόγια του Γκροζάν, που έχει εγκαύματα στα χέρια, στους αστραγάλους, όχι όμως κατάγματα στα πλευρά όπως πολλοί φοβήθηκαν.

Πηγή: https://www.in.gr  & https://www.ert.gr