Κυρ, 15 Δεκ 2019
Αρχική  > Δήμοι

Φώφη Γεννηματά: Το κράτος να μετατραπεί σε επιτελικό στρατηγείο.

8/8/2019

Οι θέσεις του Κινήματος  Αλλαγής για το νσ για την αυτοδιοίκηση οπως εκφράσθηκαν απο την πρόεδρο του στη Βουλή 

 

Η Κυβέρνηση επιχειρεί το δεύτερο βήμα στην ίδια ακριβώς λογική με το πρώτο. Και πάλι με τις διαδικασίες του επείγοντος, χωρίς ουσιαστικό διάλογο ,χωρίς καν να έχουν αναδειχθεί τα προβλήματα του Κλεισθένη.

Και πάλι με τις λογικές της υπερσυγκέντρωσης ακόμα και στο θέμα του ψηφιακού κράτους.

Θεωρώντας ότι έχει επιτύχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των αυτοδιοικητικών θεσμών, η ΝΔ με φωτογραφικές ρυθμίσεις επιχειρεί την μεταφορά των εξουσιών στον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη, υποβαθμίζοντας σημαντικά τον ρόλο των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Η ΝΔ προσπαθεί να δικαιολογήσει τις μεθοδεύσεις της , επικαλούμενη την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Στην πραγματικότητα όμως απλά κάνει εκπτώσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιτάχθηκε σθεναρά στο σχέδιο Κλεισθένης του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το οποίο έγιναν οι πρόσφατες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση.

Το καταγγείλαμε ως σχέδιο που οδηγεί στην κυριαρχία της συναλλαγής και των εκβιασμών, ως μια επικίνδυνη ακραία συντηρητική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει την Αυτοδιοίκηση ως το μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους.

Ζητήσαμε από την πρώτη στιγμή την κατάργηση του.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούμε να ανεχθούμε την αυθαιρεσία του συγκεντρωτισμού, τις δοτές πλειοψηφίες και την υπονόμευση της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών.

Δεν απορρίπτουμε τα τυχοδιωκτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας παιχνίδια. Αυτή είναι η βαθιά ιδεολογική μας διαφορά με την δεξιά.

Την δεξιά ,την ΝΔ που αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την Αυτοδιοίκηση ,που θεωρεί τον θεσμό ως εργαλείο άσκησης κομματικής επιρροής και δημιουργίας πελατειακών σχέσεων. Συνεχίζει την ίδια τακτική και με το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα.

Θέλω να επισημάνω ορισμένα κρίσιμα σημεία:

Πρώτον: Συμφωνούμε στις συμπράξεις παρατάξεων όταν αυτές συνοδεύονται από ένα νέο κοινό πρόγραμμα, με αρχές και συγκεκριμένες θέσεις, το οποίο θα τεθεί και στην κρίση του Δημοτικού η Περιφερειακού Συμβουλίου. Διαφωνούμε με την πρόβλεψη του νομοσχέδιου για συμπράξεις συναλλαγής.

Δεύτερον: Διαφωνούμε με την υποβάθμιση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Αναγορεύονται τεχνητά μειοψηφίες σε πλειοψηφίες.

Εμείς προτείνουμε να προβλεφθεί μια ουσιαστική προδικασία διαλόγου, που θα επιτρέψει τις συγκλίσεις και τη δημιουργία πλειοψηφιών μέσα από την υποχρέωση κατάθεσης επιμέρους κοστολογημένων αντιπροτάσεων επί του τεχνικού προγράμματος και του προυπολισμού που συνοδεύονται από γνωμοδότησης της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Να δώσουμε την δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια για πραγματικές συμπλεύσεις

Τρίτον: Θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε μια ενίσχυση του ρόλου και των αποφάσεων σε θέματα καθημερινότητας από τον εκλεγμένο Δήμαρχο Περιφερειάρχη.

Αλλά δεν συμφωνούμε με την αυθαίρετη και τεχνητή δημιουργία πλειοψηφιών στις βασικές επιτροπές πχ οικονομική και ποιότητας ζωής , του Δήμου η της Περιφέρειας, ούτε βέβαια με τις διορισμένες ενισχυμένες πλειοψηφίες των 3/5 στα νομικά πρόσωπα των Δήμων. Και μάλιστα διορισμούς από τον Δήμαρχο ούτε καν εκλογή από την νέα παράταξη που θα προκύπτει μετά τις συμπράξεις, και θα διαθέτει πλειοψηφία στα συμβούλια.

Όλες αυτές οι επισημάνσεις θα μπορούσαν αν γίνονταν αποδέκτες, να βελτιώσουν κάποιες πτυχές του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να αλλάζουν ριζικά την αρνητική εικόνα που τόσο ο Κλεισθένης, όσο και οι παρεμβάσεις της ΝΔ δημιουργούν.

Είναι πια άλλες οι απαιτήσεις των καιρών.

Έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη αλλαγή στο κράτος ,στην αποκέντρωση στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

Η παράταξη μας ήταν αυτή που εμπνεύστηκε και εφήρμοσε όλες τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος ,που προχώρησε με τόλμη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Που με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη, οδήγησε στην εκλεγμένη περιφέρεια , στους 325 Δήμους, ως σύγχρονους πολιτικούς οργανισμούς που δίνουν καθημερινά την μάχη για την Ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Πιστεύουμε τώρα όσο ποτέ, ότι αντί της μιζέριας των τυχοδιωκτισμών και των σκοπιμοτήτων, επιβάλλεται μια πραγματική επανάσταση, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς συμβιβασμούς.

Προτείνουμε:

1. Το κράτος να μετατραπεί σε επιτελικό στρατηγείο. Μένουν στην ευθύνη του η πολιτική άμυνας και ασφαλείας της χώρας, η δημόσια τάξη, η εξωτερική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά ,ο γενικός σχεδιασμός των πολιτικών υγείας και παιδείας, η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πριν συζητήσουμε για την επανάσταση στον πολιτισμό, καλό θα είναι να λειτουργεί το αναβατόριο στην Ακρόπολη.

Με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Με αξιοκρατική στελέχωση από προσωπικό υψηλών προσόντων.

2. Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μεταβιβάζονται ως αρμοδιότητα στους Δήμους. Με τους αντίστοιχους πόρους.

3. Η ανάπτυξη της Περιφέρειας σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Σχέδιο που προϋποθέτει γενναία μεταφορά πόρων από τα Ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Αυτές ήταν και παραμένουν οι θέσεις μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ,ούτε και η ΝΔ έχουν την πρόθεση να τις συζητήσουν και πολύ περισσότερο να τις εφαρμόσουν.

Δεν θέλουν την ανεξαρτησία και την δύναμη των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Δεν πιστεύουν στον ρόλο τους. Θέλουν να τους ελέγξουν και αν δεν το μπορούν, να τους διαλύσουν.

Στους Δήμους, στις Περιφέρειες, στην Κοινωνία, υπάρχουν δυνάμεις που υιοθετούν τους δικούς μας στόχους. Που τους πιστεύουν και θέλουν να τους κάνουν πράξη.

Δυνάμεις που θα αντισταθούν, θα διεκδικήσουν, θα βρεθούν απέναντι δυναμικά σε αυτούς που νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με την Αυτοδιοίκηση και ότι αυτή έναντι κάποιων μικροδιευθετήσεων δεν θα τους ενοχλήσει.