Σαβ, 25 Μαϊ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Φίμωση Δημοτικών Παρατάξεων: Άμεσα αντανακλαστικά από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

8/6/2022

Έντονη κριτική και σφοδρές αντιδράσεις εγείρει το ρεπορτάζ του AIRETOS.GR  για το Νομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση αφαιρεί το δικαίωμα που έχουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να θέτουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Άμεσα υπήρξαν τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, του πολιτικού κόμματος που έχει κάνει πράξη τις ιστορικότερες και τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαχρονικά στέκεται στο πλευρό της.

Ειδικότερα, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογράμμισε με έμφαση τα εξής:


« ΟΧΙ στη φίμωση των Δημοτικών Παρατάξεων από τον κ. Βορίδη

Η αυταρχική απόπειρα της Ν.Δ. να φιμώσει τις Δημοτικές Παρατάξεις, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία.

Το δικαίωμα των Επικεφαλής Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ Ημερησίας Διάταξης, ώστε τα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν επ’ αυτών, είναι αναφαίρετο.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 ρητώς το είχε διασφαλίσει στην παρ.7 του Άρθρου 67 του Καλλικράτη (ν.3852/2010), καθώς εμείς πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου και σεβόμαστε την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Αιρετών, που οι πολίτες επιλέγουν με την ψήφο τους στις δημοτικές κάλπες. 

Η μεθόδευση της Ν.Δ. να επιβάλει δια Νόμου σιωπητήριο στις Δημοτικές Παρατάξεις, με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου», αποτελεί ακόμα μία ωμή παρέμβαση.

Δεν μας εκπλήσσει. Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη επιδίδονται σε έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον των Δημοτικών Συμβουλίων, κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του μόνου θεσμού με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση που αδυνατούν να χειραγωγήσουν και να καθυποτάξουν στις παλαιοκομματικές και πελατειακές τους ορέξεις.

Είναι θλιβερό ότι ακόμα και τώρα, που οι αντιδημοκρατικές διατάξεις της Κυβέρνησης καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο  Συμβούλιο της Επικρατείας, το “πάθημα” δεν τους γίνεται “μάθημα”.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι δημοκράτες Δήμαρχοι δεν ευθύνονται για το ανοσιούργημα που προωθεί η Κυβέρνηση, και θα αντιταχθούν, με ένα δυναμικό “όχι”. »