Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: «Ύψιστη αξία η διαφάνεια. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή υποβάθμισης της ΔΟΥ Χαλκίδας»

30/5/2024

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 και κατόπιν πρότασης του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο τοποθετείται σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

 

Σύμφωνα με το ψήφισμα, που εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

Ø  Καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε φαινόμενο κακοδιοίκησης, αθέμιτων συναλλαγών και άλλων μη σύννομων συμπεριφορών, που παραβιάζει τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Ø  Χαιρετίζει την επιτυχία των διωκτικών αρχών για την έρευνα, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό παράνομων πράξεων και τη σύλληψη εμπλεκομένων προσώπων, και δηλώνει τη θέση του για μηδενική ανοχή σε κάθε μορφής διαφθορά, από όπου και αν προέρχεται.

Περαιτέρω, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:

 

  • Ζητά την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και την πλήρη και άμεση απόδοση ευθυνών, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και σαφέστατα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τους θεσμούς. Συμπεριφορές, οι οποίες ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές της διαφάνειας και χρηστότητας, που οφείλουν να διέπουν τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και εν γένει τη δημόσια διοίκηση και όσους την υπηρετούν, προσβάλλουν τόσο τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων λειτουργών, που προσπαθούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους, όσο και το σύνολο των πολιτών.

 

  • Απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων μέτρα για την εφεξής προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, των πολιτών και των επιχειρήσεων, μέσω της επαρκούς ποσοτικά και ποιοτικά στελέχωσης της ΔΟΥ Χαλκίδας, της εντατικοποίησης των εξωτερικών και εσωτερικών ελέγχων, τη χρήση κατάλληλων ψηφιακών ή άλλων τεχνολογικών μέσων, καθώς και των όποιων απαραίτητων σε αυτή την κατεύθυνση αλλαγών νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου.

 

  • Επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση αυτή η απολύτως απαραίτητη –και δια του παρόντος ψηφίσματος προκρινόμενη– προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας της ΑΑΔΕ και των υπηρεσιών της, τοπικά και πανελλαδικά, δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνει μέτρα υποβάθμισης, σε αρμοδιότητες, δομές, λειτουργίες και προσωπικό της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας ή άλλης Δ.Ο.Υ. εδρεύουσας στα όρια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ενέργειες τέτοιου τύπου, αφενός προκαλούν τεράστια προβλήματα λειτουργίας και εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων, αφετέρου αδικούν, διά των μηνυμάτων που εκπέμπουν τους δημόσιους λειτουργούς.

 

  • Καλεί την ΑΑΔΕ όπως ακυρώσει κάθε σχετικό σχεδιασμό, ως άδικο, προδήλως αναποτελεσματικό και δυνάμει αντιαναπτυξιακό.

 

«Είναι θλιβερό να εξακολουθούμε να έχουμε τέτοια φαινόμενα και μάλιστα σε τόσο νευραλγικές υπηρεσίες. Από την άλλη, είναι ηχηρό το μήνυμα μηδενικής ανοχής που έστειλαν οι διωκτικές αρχές», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: «Είναι ύψιστη αξία η διαφάνεια και η ΑΑΔΕ οφείλει να μεριμνήσει για τη στελέχωση των ΔΟΥ και για κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο ελέγχου. Είμαστε αντίθετοι, όμως, σε κάθε μορφή υποβάθμισης της ΔΟΥ Χαλκίδας ή όποιας άλλης ΔΟΥ της Στερεάς Ελλάδας».