Παρ, 21 Ιαν 2022
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Ερώτηση Γιάννη Σαρακιώτη για την τηλεκπαίδευση

11/11/2020

 Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του δεύτερου “lockdown”, συνεπεία της αδράνειας και της μη έγκαιρης λήψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών από πλευράς της Κυβέρνησης, έγινε μεταξύ άλλων γνωστό ότι η εκπαιδευτική διαδικασία σε ότι αφορά τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί από τηΔευτέρα 9 Νοεμβρίουμε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη διδακτική ώρα να κυμαίνεται από τριάντα (30) έως σαράντα (40) λεπτά σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπως αναφέρουν σε δημόσιες δηλώσεις τους στελέχη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Επιπροσθέτως, και με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει μεριμνήσει μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και ψηφιακών πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τη συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO (WebexMeetings) δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές).

Επειδή, είναι προφανώς απαραίτητο κάθε παιδί και κάθε εκπαιδευτικός να διαθέτει τα αναγκαία ηλεκτρονικά μέσα ώστε να μετέχει στην εκπαιδευτική – μαθησιακή διαδικασία.

Επειδή, κατά τα εκ μέρους των ειδικών επιστημόνων δηλούμενα, η διακοπή της εκπαίδευσης, εξαιτίας της έλλειψης δυνατότητας χρήσης ηλεκτρονικού μέσου, είναι κάτι το οποίο θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τους μαθητές και θα δημιουργήσει μαθητές δύο ταχυτήτων.

Επειδή, για τη βέλτιστη υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσωΣύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης είναι αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία και ο αποτελεσματικός συντονισμός των απαραιτήτων σχετικών προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

  1. Δεδομένης της εκ μέρους των ειδικών επιστημόνων έγκαιρης, δηλ. προ οκτώ (8) μηνών, ύπαρξης δημοσίων δηλώσεων, αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο οποίο έχει εδώ και καιρό περιέλθει η χώρα μας και υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτωνγια την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;
  2. Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από πλευράς του ΥπουργείουΠαιδείας και Θρησκευμάτωνπου έχουν γίνει από την περασμένη άνοιξη, σε συνεργασία με τις εποπτευόμενεςαπ’αυτό διοικητικές υπηρεσίεςεκπαίδευσης (ΠΔΕκαι ΔΔΕ) στην Στερεά Ελλάδα, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην εν λόγω Περιφέρεια;
  3. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ως άνω ενεργειών, κατά το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) προηγουμένων μηνών, εφόσον αυτές έχουν πραγματοποιηθεί;

Για την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και των πολιτών παρακαλείται η αρμόδια Υπουργός, όπως καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που πιθανώς διακινήθηκαν από και προς τα εκ μέρους της εποπτευόμενα περιφερειακά όργανα διοίκησης, κατά το διάστημα των προηγουμένων οκτώ (8) μηνών, σχετικά με την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΣαρακιώτηςΙωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία