Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Επίθεση του ΠΟΥ μέσω του επικεφαλής του στην φαρμακευτική βιομηχανία για την προτίμηση της στις πλούσιες χώρες

9/9/2021

Άστραψε και βρόντηξε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τένδρος για τις προτεραιότητες των φαρμακευτικών εταιρειών στη διανομή των εμβολίων για τον κορονοϊό, ειδικά ύστερα και από την δήλωση της διεθνούς εμπορικής ένωσης IFPMA, ότι οι πλούσιες χώρες έχουν πλέον τόσες δόσεις εμβολίου στην διάθεση τους που μπορούν να δώσουν δόσεις σε φτωχότερες χώρες χωρίς να περιορίσουν τις δικές τους εκστρατείες εμβολιασμού.

«Φοβήθηκα όταν το διάβασα», είπε και τόνισε με έμφαση, πως «ζητήσαμε από την αρχή ίση μεταχείριση όχι μόνο όταν οι πλουσιότερες χώρες είχαν προμηθευτεί τα εμβόλια», συμπληρώνοντας ότι «όσο οι εταιρείες και οι χώρες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά πιστεύουν ότι οι φτωχοί του κόσμου πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με ό, τι έχει απομείνει, δεν θα σιωπήσω».

Yπογράμμισε παράλληλα, πως οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν υποσχεθεί να δωρίσουν περισσότερες από 1 δις. Δόσεις σε φτωχότερες χώρες, αλλά λιγότερο από το 15% αυτών των δόσεων έχουν φτάσει εκεί, ενώ και οι κατασκευαστές έχουν υποσχεθεί ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην συμμαχία εμβολίων COVAX και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. «Δεν θέλουμε άλλες υποσχέσεις. Θέλουμε μόνο τα εμβόλια» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ..

«Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, καταναλωτές και δωρητές εμβολίων στον κόσμο, οι 20 κορυφαίες οικονομίες στον κόσμο κατέχουν το κλειδί για την ισοτιμία των εμβολίων και τον τερματισμό της πανδημίας. Τώρα είναι η ώρα για πραγματική ηγεσία, όχι για κενές υποσχέσεις» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 80 % όλων των εμβολιασμών για τον κορονοϊό παγκοσμίως έχουν γίνει μέχρι τώρα σε χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ ούτε μια φτωχή χώρα δεν έχει επιτύχει ακόμη ποσοστό εμβολιασμού 10%.

Ο Δρ. Τένδρος επανήλθε όμως και στην χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων καθώς πριν από ένα μήνα, είχε ζητήσει παγκόσμιο μορατόριουμ για τις αναμνηστικές δόσεις τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, για να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη τους δόση.

«Έγινε μικρή αλλαγή στην παγκόσμια κατάσταση έκτοτε, οπότε σήμερα ζητώ παράταση του μορατόριουμ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μπορέσει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 40 % του πληθυσμού της» τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «με την αναστολή των τρίτων εμβολιασμών, οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες θα μπορούσαν να προστατευτούν από τον Covid-19 γρηγορότερα».

 

ΠΗΓΗ: ertnews.gr