Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Επαναφέρει η ΚΕΔΕ το αίτημα μη κατάργησης του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου

26/11/2018

Το εξαιρετικώς επείγον ζήτημα να μην ισχύσει από 1.1.2019 η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θέσπισε η Κυβέρνηση με το αρ.10 του ν.4337/17.10.2015, επαναφέρει, για μια ακόμη φορά, η ΚΕΔΕ με Ανακοίνωσή της.

Ήταν η Παράταξη “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” που υπενθύμισε την κρισιμότητα του ζητήματος στην έναρξη του Διοικητικού Συμβουλίου της 22ας/11, με τον Επικεφαλής της, Απ. Κοιμήση, να τονίζει ότι από 1.1.2019 οι υπάλληλοι θα σταματήσουν να υπογράφουν εντάλματα υπό τον κίνδυνο καταλογισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επείγον του θέματος είχε θέσει μετ’ επιτάσεως και στην προηγούμενη Συνεδρίαση στις 31/10 τονίζοντας ότι “ΤΩΡΑ πρέπει να λυθεί”, αλλά και σε σειρά Συνεδριάσεων και Συνεδρίων από το 2015 μέχρι σήμερα.

 

Υπενθυμίζεται πως την αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου θεωρεί κρίσιμηκαι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπογραμμίζοντας  στην από 8/11 Επιστολήπρος τους κ.κ. Χαρίτση και Χουλιαράκη τις πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες που θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι οδηγούμενοι σε αδιέξοδο, δεδομένου και του αρ.204 του Κλεισθένη1 που κατήργησε το Δήμαρχο από εκκαθαριστή δαπανών και εντολέα πληρωμών.

Στην ίδια κατεύθυνση και η ΕΝΠΕ που ομοίως ζήτησε με Επιστολή  προς τους εν λόγω Υπουργούς τη μη κατάργηση, επισημαίνοντας ότι ο προληπτικός έλεγχος θωρακίζει την αιρετή Περιφέρεια, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει την νομιμότητα.

 

Η Ανακοίνωση του Γ.Πατούλη αναφέρει τα κάτωθι:

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: « Ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί εργαλείο διασφάλισης της διαφάνειας και της νομιμότητας στους Δήμους. Ζητούμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάργηση του»

Την κατηγορηματική του διαφωνία στην επικείμενη κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο των δαπανών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού από 1/1/2019, εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Σε αυτό το πλαίσιο και κατόπιν πρότασης του Προέδρου της Ένωσης Γ. Πατούλη, θα σταλεί επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση με την οποία θα ζητείται η παράταση της λειτουργίας του προληπτικού ελέγχου στην οικονομική διαχείριση των Δήμων.

Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, με την κατάργηση των προληπτικών ελέγχων θα δημιουργηθούν πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Επιπρόσθετα, όπως υπογραμμίστηκε, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ήδη διαμηνύουν στις δημοτικές αρχές ότι από τις αρχές του 2019 δεν θα υπογράφουν αποφάσεις που δεν έχουν την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε τα εξής:  «Η κατάργησή των προληπτικών ελέγχων θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στους Δήμους, αφού οι υπόλογοι θα τελούν πάντοτε υπό την ανασφάλεια και τον φόβο καταλογισμού τους και μάλιστα με την πάροδο μακρού χρόνου. Μέσω των ελέγχων αυτών διασφαλίζεται η νομιμότητα όλων των ενταλμάτων και των δαπανών μας.  Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προτεραιότητα, σε συνεργασία με τους θεσμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου να τηρούνται οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας. Παράλληλα όμως είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η ταχύτερη και  αποτελεσματικότερη διαδικασία στην έκδοση των αποφάσεων, χωρίς τα εμπόδια της γραφειοκρατίας».