Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Εμπαιγμός των Δημοτικών Αστυνομικών: Νέα αναβολή της επιστροφή τους από τα Καταστήματα Κράτησης (Τροπολογία)

17/10/2018

Δεν έχει τέλος, όπως αποδεικνύει Τροπολογία που κατετέθη χθες 16/10, ο “Γολγοθάς” των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών, που μετατάχθηκαν μετά την κατάργηση της Υπηρεσίας τους σε Καταστήματα Κράτησης και επιθυμούν να επιστρέψουν σε Υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας Δήμων. 

Όπως ο AIRETOS σας είχε ενημερώσει την 19η/9, ανενεργή παραμένει η εφαρμογή του αρ.278 του Κλεισθένη1 που έδωσε τo ανωτέρω δικαίωμα επιστροφής.  Η ΚΕΔΕ είχε τότε προχωρήσει σε παρέμβαση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου του ζητούσε να εφαρμοστεί ο νόμος, κάνοντας λόγο για ηθελημένη κωλυσιεργία των αρμόδιων Υπηρεσιών του, που δεν αποστέλλουν τις αναγκαίες Βεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των μετατάξεων.

 

Χθες, λοιπόν, με Τροπολογία Χαρίτση – Καλογήρου – Ξενογιαννακοπούλου, η καταγγελλόμενη προσπάθεια καθυστέρησης της ολοκλήρωσης των μετατάξεων ουσιαστικά έλαβε και επίσημη μορφή. 

Με τη ρύθμιση της Κυβέρνησης, η επιστροφή των Δημοτικών Αστυνομικών επιχειρείται να συνδεθεί με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, την τοποθέτηση και την ανάληψη υπηρεσίας στα Καταστήματα Κράτησης των επιτυχόντων της αριθμ. 6Κ/2018 Προκήρυξης του ΑΣΕΠ.

 

Ειδικότερα, η κατατεθείσα διάταξη προβλέπει ότι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται σύμφωνα με το άρθρο 278 του Κλεισθένη1, « εξετάζονται από τα αρμόδια για το διορισμό όργανα των Δήμων αμέσως μετά την έκδοση των ΟΡΙΣΤΙΚΩΝ αποτελεσμάτων, την τοποθέτηση και την ΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας των επιτυχόντων της αριθμ. 6Κ/2018 Προκήρυξης του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ 17) από το ΑΣΕΠ,και σε κάθε περίπτωση ΑΠΟ την 29η Μαρτίου 2019».

 

Υπογραμμίζουμε ότι η φράση «σε κάθε περίπτωση από την 29η Μαρτίου» ορίζει το πότε θα αρχίζουν να εξετάζονται οι Αιτήσεις, όχι την προθεσμία ολοκλήρωσης των μετατάξεων (αφού πάλι πρακτικά θα χρειάζονται οι Βεβαιώσεις εκ των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που -όπως είχε καταγγελθεί– κωλυσιεργούν).

 

Ο στόχος της Τροπολογίας είναι σαφής στην Αιτιολογική Έκθεση, όπου αναγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι «διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης, μέχρι την ολοκλήρωση της πρόσληψης των υπαλλήλων που προβλέπονται στην προκήρυξη 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ».

                                                                                                

Η εμφανής επιπολαιότητα με την οποία η Κυβέρνηση γεννά προσδοκίες σε υπαλλήλους και μετά τις θέτει “στον πάγο” για μήνες ολόκληρους, εγείρει εύλογο προβληματισμό. 

Υπενθυμίζουμε ότι το δικαίωμα επιστροφής (αρ.278 του ν.4555/2018) ήταν βουλευτική Τροπολογία που έκανε αποδεκτή ο τέως ΥΠΕΣ, Π. Σκουρλέτης, λίγο πριν την ψήφιση του Κλεισθένη1, χωρίς -όπως προκύπτει τώρα στην πράξη- να συνεννοηθούν ενδοκυβερνητικά με το συναρμόδιο Υπουργείο για το περιεχόμενό της και την άμεση υλοποίησή της.

 

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι –όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ– για την Προκήρυξη 6Κ/2018 δεν έχουν εκδοθεί ούτε καν τα προσωρινά αποτελέσματα...

 

Το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας, είναι διαθέσιμο ΕΔΩ