Τρι, 07 Ιουλ 2020
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Εκλογικό Νομοσχέδιο: Λήγει σήμερα η 3ήμερη διαβούλευση

13/1/2020

 Ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 12.00 μ.μ. η εσπευσμένη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Εκλογή Βουλευτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, που ξεκίνησε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στις 19:00.

 

Το Ν/Σ εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με το οποίο επιτυγχάνεται, όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, “η εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που εδόθη με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη και την κυβερνητική σταθερότητα”.

Κύριος γνώμονας είναι, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, “η θέσπιση ενός αξιόπιστου, διαφανούς, απλού και λειτουργικού πλαισίου που θα εισάγει ένα νέο πολιτικό σύστημα στην μετά κρίση Ελλάδα, το οποίο θα κληθεί να διαμορφώσει μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτική”.

Βασικές αρχές του υπό θέσπιση συστήματος είναι:

- Το όριο του 25 % επί των έγκυρων ψηφοδελτίων που θα πρέπει να συγκεντρώνει το πρώτο κόμμα για να δικαιούταιπριμοδότηση (bonus) εδρών,

- Η κλιμακωτή πριμοδότηση με έως 50 έδρες, ανάλογα με το υπερβάλλον του 25 % ποσοστό.

 

Το Ν/Σ περιλαμβάνει τρία άρθρα. Το αρ.1 αντικαθιστά τις παρ.2 έως 4 του αρ.99 του εκλογικής νομοθεσίας (π.δ. 26/2012), ενώ το αρ.2 τροποποιεί τις παρ.6 έως 8 του αρ.100 του ίδιου π.δ.

Με το αρ.3 τίθεται η έναρξη ισχύος του Ν/Σ, υπό την επιφύλαξη της συνταγματικής επιταγής του αρ.54 του Συντάγματος, δηλαδή της εφαρμογής του νέου εκλογικού συστήματος από τις αμέσως επόμενες εκλογές μόνο στην υποθετική περίπτωση υπερψήφισής του από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

 

Από αυτοδιοικητικής οπτικής, αξίζει να σημειωθεί η μνεία στον Κλεισθένη (ν.4555/2018) που περιλαμβάνει η Αιτιολογική Έκθεση του Ν/Σ.  Εκεί αναφέρεται ότι « Η παρούσα Κυβέρνηση (...) προτείνει σημειακές τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία, για να προλάβει τις επώδυνες για τη χώρα δυσλειτουργίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν και που έχουν καταγραφεί ήδη στην πολιτική μας ιστορία από την εφαρμογή αναλογικών εκλογικών συστημάτων. Όλως πρόσφατη περίπτωση, αναφέρεται η εφαρμογή αναλογικού συστήματος στις εκλογές για την ανάδειξη Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 4555/2018), όπου, εάν η παρούσα Κυβέρνηση δεν είχε επέμβει ρυθμιστικά, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Χώρας θα είχαν υποπέσει σε καθεστώς ακυβερνησίας και διοικητικής παράλυσης και θα είχαν καταστεί έρμαια τυχοδιωκτισμών και όλως ευκαιριακών “συγκλίσεων”, άσχετων με το δημόσιο συμφέρον.(…) »

 

Ακολουθούν τα κείμενα της διαβούλευσης:

- το Νομοσχέδιο

- η Αιτιολογική Έκθεση