Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Εκλογές στην Αλβανία: Νίκη Μπελέρη στη Χειμάρρα – Πανηγυρισμοί Ελλήνων

15/5/2023

Έπειτα από ένα θρίλερ στη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Χειμάρρα, ο Φρέντι Μπελέρης επικράτησε του Γκιόργκι Γκόρο.

Ο ομογενής υποψήφιος που παραμένει υπό κράτηση, νίκησε τον αντιπάλο του, ο οποίος είχε τη στήριξη της κυβέρνησης του Έντι Ράμα.

Πριν λίγη ώρα είχε διακοπεί η διαδικασία της καταμέτρησης, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί κόσμος στο γήπεδο της Χειμάρρας. Πρόκειται για Έλληνες ομογενείς που προσήλθαν για να αντιδράσουν για τη διακοπή της καταμέτρησης. Κατόπιν, με την πρώτη ανεπίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.

Το κλίμα πάντως είχε δυναμιστεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες μετά τη σύλληψη του Ελληνα υποψηφίου η οποία προκάλεσε διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Θυμίζουμε ότι το δικαστήριο της Αυλώνας απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πλευρά του κατηγορούμενου, με τον Φρέντι Μπελέρη να μεταφέρεται πλέον στις φυλακές των Τιράνων.

Θέση για τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη πήρε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τσάτσκα. Μέσω μιας σειράς αναρτήσεών της στο Twitter, απάντησε ουσιαστικά στις αντιδράσεις της Ελλάδας για την προφυλάκιση του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για μη σεβασμό των θεσμών της Αλβανίας.

“Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών”, ανέφερε αρχικά στην ανάρτησή της η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας.

Και συνέχισε σε δεύτερη ανάρτηση, λέγοντας: “Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας”.Το μήνυμα του Μπελέρη μέσα από τη φυλακή
Το πρώτο μήνυμα μετά την απόφαση προφυλάκισής του έστειλε ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης.

Όπως μετέδωσε το OPEN, ο Φρέντι Μπελέρης δήλωσε πως “αύριο η ψήφος σας σώζει τον τόπο και τη Δημοκρατία”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού που ήρθε σε επαφή με τον γιο του, το ενδιαφέρον για την συμμετοχή στις αυριανές εκλογές έχει αυξηθεί, με τους πολίτες που θα κάνουν το ταξίδι από την Ελλάδα στην περιοχή για να ψηφίσουν να είναι περισσότεροι από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η αντίδραση της Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην είδηση προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική απόφαση ως “σκάνδαλο”.

“Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα, είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ.