Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ε. Λιακούλη για την αποκάλυψη του airetos.gr: «Πλήγμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ανατροπή των εκλογικών κανόνων»

31/3/2023

Με αφορμή το Άρθρο του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που ανατρέπει ξανά τα κωλύματα εκλογιμότητας για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Οκτωβρίου, η Γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούληδήλωσε τα εξής:

«Το αντιθεσμικό “ράβε – ξήλωνε” της Κυβέρνησης στους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Οκτωβρίου, συνεχίζεται και μάλιστα με ένα Νομοσχέδιο – “σκούπα”, που τέθηκε άρον – άρον σε διαβούλευση δύο εργάσιμων ημερών, για να ψηφιστεί τροχάδην το τελευταίο βράδυ, πριν κλείσει η Βουλή.

Η Ν.Δ. αλλάζει επιλεκτικά τα κωλύματα εκλογιμότητας στα Δημοτικά, Κοινοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, δηλαδή το ποιοι έχουν και ποιοι όχι δικαίωμα να είναι υποψήφιοι. Φθάνει στο κωμικοτραγικό σημείο, να γυρίσει πίσω και υποψηφίους που ήδη έχουν παραιτηθεί από τις θέσεις τους, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Δεν είναι η 1η φορά. Tο ίδιο έχει πράξει σε πολλαπλούς Νόμους που προηγήθηκαν. Έχω επανειλημμένως αναδείξει στη Βουλή, σε όλα τα διαδοχικά Νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών, πως τα κωλύματα, αλλά και συνολικά το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει “κατακρεουργηθεί” κατά τις κομματικές ορέξεις της Ν.Δ. 

Οι συνεχείς τροποποιήσεις επί των εκλογικών προαπαιτούμενων, εγείρει ερωτήματα για το φωτογραφικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων, με στόχο ενδεχόμενη εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προσώπων που δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι, προς πιθανή διευκόλυνση κομματικά ομογάλακτων που δεν καταφέρνουν να βρουν πρόθυμους για να φτιάξουν Συνδυασμό.

 Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ο σεβασμός της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, που κατοχυρώνει το Σύνταγμα, αποτελεί “κόκκινη γραμμή”. Στην τελική ευθεία της αυτοδιοικητικής εκλογικής “μάχης”, τη στιγμή που οι διεργασίες για την οριστικοποίηση των Συνδυασμών βρίσκονται στην κορύφωσή τους, ακόμα μία ανατροπή των κανόνων του “παιχνιδιού” αποτελεί ανεπίτρεπτο πλήγμα στην τοπική δημοκρατία. Πόσω μάλλον των κωλυμάτων, δηλαδή των θεσμικών “δικλείδων ασφαλείας”, που αποτρέπουν την αθέμιτη και άνιση επιρροή στο εκλογικό σώμα

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από το ηχηρό “ράπισμα” του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις δόλιες αλλοιώσεις της στο σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ. 

Oι θεσμοί μονίμως “λάφυρο” στις γαλάζιες επιδιώξεις».