Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Δύο βραβεία Best City Awards στον Δήμο Σερρών

26/2/2021

Δύο βραβεία στον Δήμο Σερρών στα Best City Awards για τα κοινόχρηστα ποδήλατα και τις κοινωνικές δράσεις

 

Δύο ασημένια βραβεία απέσπασε ο Δήμος Σερρών στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Best City Awardsγια τις καινοτόμες δράσεις και τις πολιτικές, που υλοποιεί στον τομέα της αειφορίας, της κοινωνικής συνοχής και της αστικής βιωσιμότητας.

 

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σερρών με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσε σε δύο διαφορετικές κατηγορίες του διαγωνισμού Best City Awards, που για 4η χρονιά επιβράβευσε την καινοτομία και την ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις, κατέκτησε δύο ασημένια βραβεία:

 

-Για τηλειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων και

 

-Για τις πρωτοποριακές δομές και δράσεις που αναπτύσσει για την προστασία των κοινωνικά και οικονομικά ευπαθών ομάδων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

 

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που ο Δήμος Σερρών, με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζει, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2020, μίας δύσκολης χρονιάς με πρωτόγνωρες προκλήσεις για όλους μας.

 

Τα δύο ασημένια βραβεία αποτελούν μία ιδιαίτερη τιμητική διάκριση για τον Δήμο Σερρών και ταυτόχρονα επιβεβαίωση του έργου, που έχουμε σε εξέλιξη για να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο, βιώσιμο και κοινωνικά αλληλέγγυο Δήμο», τόνισε για τη διπλή βράβευση ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.

 

Έτσι, ο Δήμος Σερρών επιβραβεύτηκε για την υιοθέτηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης και την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας γιατί εγκατέστησε και λειτουργεί το σύστημα διάθεσης κοινόχρηστων ποδηλάτων easybike. Μέσα από ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα οι πολίτες μπορούν να μισθώσουν δωρεάν ποδήλατα για τη μετακίνησή τους και να τα επιστρέψουν σε κάποιο από τα πέντε εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης.

 

Το σύστημα εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της χρήσης ποδηλάτου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση και ενοποίηση του δικτύου ποδηλατοδρόμων για τη σύνδεση της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων με το Διεθνές Πανεπιστήμιο – πρώην ΤΕΙ Σερρών.

 

Παράλληλα, ο Δήμος Σερρών διακρίθηκε στα Best City Awards για τοισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας στις ευπαθείς ομάδες και την ισότιμη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την εργασία και τις κοινωνικές παροχές.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Σερρών λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα ΡΟΜΑ, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, εμπλουτίζει και ενισχύει τις δράσεις για το Κοινωνικό Συσσίτιο και το Κοινωνικό Φαρμακείο και προχωρά στην υλοποίηση δύο νέων κοινωνικών δομών, το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και τον Συμβουλευτικό Σταθμό για την Άνοια.

 

Εκτός από τις Δομές, ουσιαστική είναι η στήριξη του Δήμου Σερρών στις ευπαθείς ομάδες μέσα από μια σειρά δράσεων στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της τηλε-ιατρικής.

 

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Σερρών είχε διακριθεί και στο παρελθόν στον διαγωνισμό Best City Awards, το 2016 για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγεςσχολείων και το 2017 για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και για την υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης.

 

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε καινοτόμες δράσεις με πρώτο μέλημά μας τον πολίτη για να καταστήσουμε τον Δήμο Σερρών έναν «έξυπνο» και ανθρώπινο Δήμο, πρότυπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη», κατέληξε ο Δήμαρχος Σερρών.

 

Η δήλωση του Δημάρχου Σερρών για τη διπλή βράβευση του Δήμου στα Best City Awards