Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Δήμος Ηλιούπολης: Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής - Αγιογραφίας του Ανδρέα Τσίλιου

13/2/2024

Ο Δήμος Ηλιούπολης έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής (πορτρέτων Φαγιούμ)- Αγιογραφίας 

                  «Φαγιούμ Νεκρικές Προσωπογραφίες της Αιγύπτου» 

του Καλλιτέχνη κ. Ανδρέα Τσίλιου, που θα διεξαχθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Ηλιούπολης (Λεωφόρο Ειρήνης 14-16 και Αλκιβιάδου στην πλατεία Φλέμινγκ) από την Παρασκευή 16 έως την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024.

 

Λίγα λόγια για την Έκθεση:

Τα πορτρέτα της περιοχής Φαγιούμ ήρθαν στο φως αλλά και στα μάτια ερευνητών και συλλεκτών στα τέλη του περασμένου αιώνα. Το αίνιγμα δεν παύει να υπάρχει, αρκεί να κοιτάξει ο θεατής τα φλογερά μάτια των ανθρώπων και τα χείλη που τόσα έχουν να πουν αν και κλειστά. 

Δουλεμένα με τρόπο ρεαλιστικό, αλλά όχι σαφή ως προς το θέμα φωτός-σκιάς και φτιαγμένα από έμπειρους καλλιτέχνες της εποχής. Απεικονίζουν άνδρες, γυναίκες και τα παιδιά που πέθαιναν και τα τοποθετούσαν ως προσωπίδα στην μούμια η οποία συμβόλιζε την ελπίδα τους για αιωνιότητα. 

Ορισμένα από αυτά είναι ζωγραφισμένα με τέμπερα και άλλα με την μέθοδο της εγκαυστικής. Οι ρίζες αυτής της ζωγραφικής μεθόδου παραπέμπουν στη σχολή της Αλεξάνδρειας και είναι ελληνικές. 

Όσοι λοιπόν είχαν την οικονομική άνεση, εξασφάλιζαν την αθανασία με την απεικόνιση της μορφής τους στη μούμια τους. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελείται από αντίγραφα των διασωθέντων, δουλεμένα με σκόνες αγιογραφίας και κόλλα.

Ο κος Τσίλιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «δεν μπορώ να κρύψω τον σεβασμό και τον θαυμασμό μου προς τους νεκρούς, αλλά και τους καλλιτέχνες της περιοχής Φαγιούμ της Αιγύπτου. Προσπαθώ με τον δικό μου τρόπο να τους μνημονεύσω έστω και ζωγραφικά, δείχνοντάς τους ότι πραγματικά έμειναν στην αιωνιότητα». 

Καθημερινά 10:00-13:00 και 17:30-21:00 

Για πληροφορίες καλέστε στο: 2109970128 ή επισκεφθείτε το site του Δήμου Ηλιούπολης www.ilioupoli.gr