Δευ, 02 Οκτ 2023
Αρχική  > Δήμοι

Δήμος ΒΒΒ: Με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής η διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι

9/6/2023

Υπεγράφη η επιλέξιμη δαπάνη ύψους 30 εκατ. Ευρώ, μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, για τη διευθέτηση του ρέματος

 

Γ. Πατούλης: « Ένα αντιπλημμυρικό έργο μέγιστης προτεραιότητας μπαίνει μετά από δυσκολίες σε φάση ολοκλήρωσης. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους πολίτες μόνο με πράξεις»

 

Μετά από συστηματική δουλειά και με τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη το έργο διευθέτησης του ρέματος Κόρμπι με τη συνεργασία Περιφέρειας και του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, μπαίνει στην τελική ευθεία διευθέτησης.

 

Ειδικότερα στις 7 Ιουνίου, υπεγράφη η απόφαση πράξης ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 30.826.112,48 €.

Μετά τη σχετική εξέλιξη το έργο βρίσκεται στην οικονομική επιτροπή και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης σε ανάδοχο. 

 

Η διευθέτηση του ρέματος Κόρμπι, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, αποσκοπεί στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αφού πρόκειται για έργα, ασφαλούς διοχέτευσης της απορροής των υδάτων στη θάλασσα, επί της κοίτης του ρέματος σε μήκος 2.900m, από την Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου έως την εκβολή.

 

Το ρέμα παρουσιάζει έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές κατά καιρούς, οπότε αποτελεί βασική κοινωνική προτεραιότητα η διασφάλιση της απορροής των υδάτων στη θάλασσα, έτσι ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και να ελαχιστοποιούνται οι υλικές ζημιές. Επίσης σε μεγάλο μέρος του έχει εκφυλιστεί λόγω αστικών παρεμβάσεων με συνέπεια την άναρχη και συχνά καταστροφική διέλευση του νερού σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ένα αντιπλημμυρικό έργο μέγιστης προτεραιότητας και από τα σημαντικότερα στην Αττική σε συνεργασία και με το Δήμο ΒΒΒ και προσωπικά με τον Δήμαρχο Γ. Κωνσταντέλλο, μπαίνει σε φάση ολοκλήρωσης.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα του έργου για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, από την πρώτη στιγμή μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ξεκινήσαμε να  μελετούμε λύσεις παράλληλα με τις προσπάθειες διασφάλισης της σχετικής χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που είχαν προκύψει, οι οποίες δεν οφείλονταν σε υπαιτιότητα της Περιφέρειας.

Η εντολή μου ήταν να ολοκληρωθούν  τάχιστα οι διαδικασίες για την άμεση επανεκκίνησή του, καθώς πρόκειται για ένα έργο νευραλγικής σημασίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο ΒΒΒ για τη συνεργασία καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας που με επιμέλεια και αφοσίωση, μερίμνησαν ώστε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Μαμαλούγκα καθώς και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ Γ. Ζερβό για τη συμβολή τους.

Συνεχίζουμε να προστατεύουμε τους πολίτες μόνο με πράξεις.

 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γ. Κωνσταντέλλος δήλωσε τα εξής:

Μετά από επίμονη, επίπονη και συστηματική προσπάθεια και συνεργασία Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης από τη συνάντηση μας της 22ας Δεκεμβρίου 2022 έως και σήμερα, σειρά δύσκολων και σύνθετων γραφειοκρατικών ζητημάτων λύθηκαν και πλέον εγκρίθηκε εκ νέου από το ΕΣΠΑ του ΥΜΕΠΕΡΑΑ η επαυξημένη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει και αυτή τη φορά  να ολοκληρωθεί, η κατασκευή του ρέματος Κόρμπι το οποίο, με ευθύνη της εργοληπτικής εταιρείας και  μόνο, κινδύνευσε να μετατραπεί σε  «νέο γεφύρι της Άρτας». Η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ανάδειξη νέου αξιόπιστου αναδόχου θα ολοκληρωθεί τις επόμενες λίγες εβδομάδες, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες. Ευχαριστώ πολύ τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, αλλά και τα στελέχη και όλους τους υπεύθυνους της Περιφέρειας και του Δήμου μας, για τη συνέπεια και αυταπάρνηση που επέδειξαν για την επανεκκίνηση ενός τόσο αναγκαίου για την περιοχή μας, υδραυλικού έργου.