Σαβ, 01 Απρ 2023
Αρχική  > Δήμοι

Δήμοι: Λήξη προθεσμίας αύριο για την Πρόσκληση χρηματοδότησηςτων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων

15/7/2020

 Προθεσμία έως αύριο 16 Ιουλίου 2020 έχουν οι Δήμοι για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο Πρόγραμμα εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι– όπως άμεσα είχε παρουσιάσει ο AIRETOS–η σχετική Πρόσκληση εστάλη τον Ιούνιο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής Αιτημάτων από τους Δήμους την 10η Ιουλίου.Η παράταση έως αύριο 16 Ιουλίου δόθηκε με νεότερη Ανακοίνωση του εν λόγω Υπουργείου

 

Με το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών  Σχεδίων, συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ -που δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση για τους Δήμους- πρόκειται να καλυφθεί μέσα στη δεκαετία το 100% των Δημοτικών Ενοτήτων της Χώρας με νέο ή επικαιροποιημένο Σχέδιο.

Όπως αναφερόταν στην Πρόσκληση, η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή/και πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η αποπληρωμή του θα γίνει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων). Συνεπώς, οι Δήμοι δεν θα έχουν κάποια οικονομική επιβάρυνση.

Η υλοποίηση του Προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά «φάσεις ανάθεσης μελετών», καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες, έως ότου καλυφθούν όλες οι Δημοτικές Ενότητες. Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες της πρώτης φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο καλύπτοντας περίπου το 18% της Χώρας. Ανά 6μηνο θα υπάρχουν αντίστοιχες Προκηρύξεις, ούτως ώστε σε λίγα χρόνια να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός σε όλους τους Δήμους.

Λόγω της σταδιακής υλοποίησης του Προγράμματος, οι Δήμοι πρέπει κατά την υποβολή των Αιτημάτων να κατατάξουν οι ίδιοι τις Δημοτικές Ενότητές τους σε σειρά προτεραιότητας με βάση τις ακόλουθες βαθμίδες: (α) πολύ υψηλή προτεραιότητα, (β) υψηλή προτεραιότητα, (γ) μέση προτεραιότητα.Λαμβάνοντας υπόψη και τα Αιτήματα, το ΥΠΕΝ θα προτεραιοποιήσει τις Δημοτικές Ενότητες που θα ενταχθούν σε κάθε φάση υλοποίησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζονται στην Πρόσκληση.

Μπορείτε να θυμηθείτε την Πρόσκληση ΕΔΩ