Σαβ, 25 Μαϊ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Δήμαρχοι Γλυφάδας- Αλίμου: Αποθήκη ψυχών το Ελληνικό

7/2/2017
Για πρόχειρη, ανοργάνωτη και χωρίς σχέδιο ασφαλούς προοπτικής μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Αλίμου και Γλυφάδας επισημαίνοντας ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

«Δεν είναι δυνατόν όταν έχει υπάρξει η επιδότηση με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού να συνεχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να συνωστίζονται σε ένα χώρο που είναι παντελώς ακατάλληλος» σημειώνουν οι κ.κ. Ανδρέας Κονδύλης και Γιώργος Παπανικολάου.

Υπενθυμίζουν ότι σε επιστολές τους στις 2 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2016, ζητούσαν και από τον Πρωθυπουργό ενημέρωση για ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς και μιας σειράς ακόμα θεμάτων που προέκυψαν από την αιφνίδια και άτακτη μεταφορά χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο. «Ουδεμία απάντηση λάβαμε σχολιάζουν.

Επίσης ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας είχε δεσμευτεί προσωπικά ότι μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς θα έκλεινε η προσωρινή «δομή» στο Ελληνικό και ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφέρονταν σε μικρές, αξιοπρεπείς και αποκεντρωμένες μονάδες, υπενθυμίζουν στην κοινή τους δήλωση οι δύο δήμαρχοι.

«Το πρώην αεροδρόμιο δεν επιτρέπεται να αποτελεί «αποθήκη ψυχών και σωμάτων», καθώς δεν έχει καμία απολύτως προδιαγραφή για ανθρώπινη διαβίωση επί μακρόν. Επιπλέον, είναι από τις ελάχιστες «δομές φιλοξενίας» που βρίσκεται στην καρδιά του αστικού ιστού και λαμβάνει μορφή "γκέτο"» σημειώνουν.

Όπως υπογραμμίζουν κανέναν δεν απασχολούν οι «ιδεοληψίες» στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Μουζάλας. «Όλους, αντιθέτως, μας απασχολεί η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης λύσης, με υπευθυνότητα, σχέδιο και ανθρωπιστική ταυτότητα, δίχως άλλη καθυστέρηση» αναφέρουν.