Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

17/8/2021

Με Κοινή Απόφαση των κ.κ. Β. Κικίλια και Β. Κοντοζαμάνη έχει καθοριστεί η «διαδικασία και λόγοι απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού».

Η Απόφαση περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα άρθρα, εκ των οποίων στο αρ.1 ορίζεται το «πεδίο εφαρμογής», στο αρ.2 οι «λόγοι απαλλαγής από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 - αρμόδια όργανα», στο αρ.3 «ζητήματα προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» και στο αρ.4 η «έναρξη ισχύος».

 

Υπογραμμίζουμε ότι η παρ.7 του αρ.2 προβλέπει ότι « από τη δημοσίευση της παρούσας χορηγείται αποκλειστική προθεσμία 3 εργασίμων ημερών για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους προς τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

Σε περίπτωση νόμιμης απουσίας υπαλλήλου κατά τη δημοσίευση της παρούσας ή σε περίπτωση νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων, η αποκλειστική προθεσμία των 3 ημερών αρχίζει από την επάνοδο στην υπηρεσία ή από την ανάληψη καθηκόντων, αντίστοιχα.

Κατά το χρονικό διάστημα της ανωτέρω προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αναστέλλεται η επιβολή κυρώσεων στους υπόχρεους εμβολιασμού.»

 

Επισημαίνεται, επίσης, η παρ.3 του ίδιου άρθρου, όπου επισημαίνεται πως « ΔΕΝ αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό γνωστές αλλεργίες σε: φάρμακα (πλην εμβολίων COVID-19 και συστατικών τους), τρόφιμα, νυγμούς εντόμων, περιβαλλοντικά (αερομεταφερόμενα) αλλεργιογόνα, όπως γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια ζώων, φυσικό λάστιχο (latex), ενδοφλέβιες σκιαγραφικές ουσίες εκτός του από του στόματος σκιαγραφικού προϊόντος gastrografin που περιέχει Polysorbate 80, επαφή ουσιών με το δέρμα (π.χ. δερματίτιδα εξ επαφής σε καλλυντικά, βαφές μαλλιών, νικέλιο) ».

 

Τονίζουμε ότι η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β’ 3794/13.8.2021, δηλαδή οι τρεις εργάσιμες (για τον υπολογισμό της προαναφερθείσας 3ήμερης αποκλειστικής προθεσμίας για τους εργαζομένους που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Απόφασης) είναι χθες Δευτέρα, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη.

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ΚΥΑ εδώ και κατωτέρω ειδικά το απόσπασμα με τους λόγους απαλλαγής: