Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Δεν θα δοθούν στους Δήμους τα εκατομμύρια για ναυαγοσωστική κάλυψη, ενώ είναι δέσμευση του Πρωθυπουργού

26/3/2021

Σκούρα τα πράγματα για τους παραθαλάσσιους και νησιωτικούς Δήμους το φετινό καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο η Τροπολογία “μαχαίρι” στα έσοδά τους από τις παραχωρήσεις παραλιών (θυμηθείτε εδώ  ), αλλά και μια είδηση “βόμβα” που “έσκασε” στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος, ενημέρωσε τους Συναδέλφους του πως σε σύσκεψη με τρεις Υπουργούς (μεταξύ των οποίων και ο Γ. Γεραπετρίτης), προέκυψε ότι η Κυβέρνηση αρνείται να καλύψει το επιπλέον κόστος 11 - 12 εκατομμυρίων, που προκαλεί το δικό της π.δ. 71/2020 με τις νέες υποχρεώσεις που προσθέτει στους Δήμους για τη ναυαγοσωστική κάλυψη.

Στη σύσκεψη ο Θ. Σκυλακάκης, αρνούμενος να δώσει τα λεφτά που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, έφτασε σε σημείο να κάνει «ανεδαφικές» προτάσεις, όπως οι Δήμαρχοι «να χρεώσουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους λουόμενους ακόμα και στις ελεύθερες παραλίες». Δηλαδή να τα πληρώσουμε εμείς !

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τον Ιούνιο ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, «δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα καλύψει αυτό το κόστος», «δήλωσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια της επικαιροποιησης του π.δ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το κόστος που προκύπτει, προφανώς αυτά τα 11 – 12 εκατομμύρια, είναι μηδαμινό και αμελητέο μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».

 

Όπως γίνεται αντιληπτό, να δεσμεύεται ένας Πρωθυπουργός και εν συνεχεία τρεις Υπουργοί του (μεταξύ των οποίων το “δεξί του χέρι”, Γ. Γεραπετρίτης) να αθετούν την υπόσχεση, γεννά ερωτήματα, ειδικά για ένα θέμα που αφορά την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Για τους ενδεχομένως δύσπιστους ότι όλα αυτά είναι δυνατόν να συμβαίνουν, καταγράψαμε επί λέξει τα σχετικά αποσπάσματα από την ενημέρωση - εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ, η οποία υπήρξε αναλυτική, εξηγώντας και τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση:

 

« (...) Υπήρξε μια τροποποίηση του π.δ. για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, η οποία έγινε το 2018  επί Υπουργίας του κ. Κουρουμπλή, είναι το π.δ. 31, το οποίο είχε μια επαυξημένη υποχρέωση για ναυαγοσωστική κάλυψη.

Με την αλλαγή της Κυβέρνησης αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο ζητήθηκε η επαναδιάταξή του, καθότι δεν κάλυπτε τουλάχιστον τις απαιτήσεις που έθεταν οι ειδικοί του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά και αυτοί οι οποίοι έχουν μια ειδική γνώση. Με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια διαδικασία να συνταχθεί ένα σχέδιο π.δ., το οποίο κατέληξε σε ένα π.δ., το 71/2020  .

Αυτό το π.δ., για να φθάσει να ολοκληρωθεί, στη διαβούλευση αυτή μπήκαμε κι εμείς, και η ΚΕΔΕ και πήραμε και συγκεκριμένες Αποφάσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν παρθεί ουσιαστικά 4 Αποφάσεις, 22/1/2020, 14/4/2020, 29/4/2020 και 25/1/2021 του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που όλες υπηρετούν κάποια φάση της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης – διαβούλευσης.

 Η διαδικασία, λοιπόν, της διαβούλευσης αυτής για το 71 π.δ., το οποίο αυξάνει πάρα πολύ και τους σταθμούς ναυαγοσωστικής κάλυψης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται αυτή, με σκάφη, με jet ski με πολλές νέες, άκρως αποτελεσματικές αλλά πολύ ακριβές διαδικασίες, σχεδόν λοιπόν διπλασιάζει το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης, από τα περίπου 11-12 εκατομμύρια, στον 1ο χρόνο που θα ισχύσει, δηλαδή το 2021, στα 22-23 εκατομμύρια.

Τότε θυμίζω, στην Απόφαση μας στις 22/1/2020, όπου γινόταν διαπραγμάτευση, είχαμε στείλει μια ομόφωνη Απόφαση η οποία είχε 5 σημεία. Το 5ο σημείο, αφού ζητούσαμε να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες τροποποιήσεις, καταλήγαμε και λέγαμε: “Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, κ. Ι. Πλακιωτάκης, δεσμεύτηκε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα επισκεφθεί μαζί με το Προεδρείο της ΚΕΔΕ τον κ. Πρωθυπουργό, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι το κόστος που έχει προκύψει απ’ την εφαρμογή του π.δ. 31/2018, αλλά και το κόστος των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει το νέο π.δ. (...) για το 2020 και στη συνέχεια το 2021 και πέρα, να καλυφθεί από τον κρατικό Π/Υ, με σύστημα έκτακτης επιχορήγησης στους Δήμους που επωμίζονται την ευθύνη της ναυαγοσωστικής κάλυψης, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα. Το κόστος αυτό ανέρχεται περίπου σε 11 με 12 εκατομμύρια ευρώ”.

(…) Στις 15 Ιουνίου 2020 έγινε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση για την ασφάλεια στη θάλασσα, για την ασφάλεια των λουόμενων, στην οποία παρέστη ο κ. Πρωθυπουργός, μαζί με 6 Υπουργούς, και ο ίδιος δήλωσε ότι όλη αυτή η προσπάθεια της επικαιροποίησης του π.δ. είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι το κόστος που προκύπτει, προφανώς αυτά τα 11 – 12 εκατομμύρια, είναι μηδαμινό και αμελητέο μπροστά στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

(…)  Οργανώθηκε μια συνάντηση σε τηλεδιάσκεψη από τον κ. Πλακιωτάκη, δεν παρέστη τελικά ο κ. Πρωθυπουργός, παρέστησαν όμως 3 Υπουργοί, ο κ. Πλακιωτάκης, ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σκυλακάκης από πλευράς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ΚΕΔΕ και η Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής και η (δεν ακούγεται ακριβώς, μάλλον αναφέρει “Safe Water Sports). Εκεί λοιπόν, παρά την πολύ μεγάλη και λεπτομερή ανάλυση που έγινε, έπεσε μια πολύ μεγάλη απογοήτευση σε όλους μας, μια μεγάλη τορπίλη, έγινε μέσα Φεβρουαρίου η συνάντηση αυτή, όπου μας ανακοινώθηκε από πλευράς του κ. Σκυλακάκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί καμία ναυαγοσωστική δράση, ανεξαρτήτως αν αυτή προκύπτει ως υποχρέωση. Δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.  Μάλιστα ειπώθηκαν και διάφορα έτσι, δεν υπήρχε ενημέρωση νομίζω στον ίδιον σαφής, όπως π.χ. να χρεώσουμε τη ναυαγοσωστική κάλυψη στους λουόμενους ακόμα και στις ελεύθερες παραλίες, γενικότερα κάποια ανεδαφικά πράγματα ειπώθηκαν εκεί.

Έκλεισε αυτή η συνάντηση θεωρώντας ότι θα επανέλθει για να μπορέσουμε να βρούμε άλλους πόρους είτε από το Υπ. Εσωτερικών είτε από το Υπ. Οικονομικών, και η προσπάθεια επικεντρώθηκε περισσότερο στον κ. Πλακιωτάκη και στον κ. Γεραπετρίτη.  Δυστυχώς, τα νέα τα οποία έχουμε μέχρι και σήμερα είναι ότι δεν έχουν βρεθεί αυτοί οι πόροι.

Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, ότι οι ναυαγοσωστικές σχολές είναι κλειστές, με αποτέλεσμα ακόμα και να θέλουμε να προσλάβουμε ναυαγοσώστες για το σύνολο των προβλέψεων του νέου π.δ., δεν υπάρχει πιθανότητα ποτέ των ποτών να παραχθούν τόσοι ναυαγοσώστες όσοι χρειαζόμαστε μες στο επόμενο χρονικό διάστημα πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, ακόμα κι αν αύριο το πρωί ανοίξουν οι ναυαγοσωστικές σχολές.

Άρα είναι ένα πολλαπλό πρόβλημα, έλλειψη χρηματοδότησης ένα, έλλειψη ναυαγοσωστών δύο. Και ακόμα και η πρόθεση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να κόψει τον Ιούνιο από υποχρεωτική ναυαγοσωστική κάλυψη και να ξεκινήσουμε πάλι, όπως πέρυσι, την 1η Ιουλίου, και αυτό είναι “παρηγοριά στον άρρωστο προτού να βγει η ψυχή του”.

Συνεπώς, κάτω από το πρίσμα αυτό και με όλες τις επιφυλάξεις τις οποίες έχουμε κρατήσει, έχοντας δείξει μια παρά πολύ καλή βούληση ως ΚΕΔΕ να υποστηρίξουμε μια τέτοια πραγματικά χρήσιμη για την κοινωνία καινοτόμα αντίληψη για τη ναυαγοσωστική κάλυψη και για την ασφάλεια στη θάλασσα, προφανώς η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί, ή δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν θέλει, γιατί οι δεσμεύσεις ήταν κεντρικά πιο ψηλά δεν πάει, αδυνατεί λοιπόν οικονομικά προφανώς λόγω έλλειψης πόρων να καλύψει τη συγκεκριμένη δαπάνη. 

Η πρόταση λοιπόν η οποία κατατίθεται σήμερα στο Δ.Σ. είναι να ζητήσουμε την αναστολή ισχύος του π.δ. 71, που έχει αυτή την υπερβολική, τη μεγάλη, την εντατική ναυαγοσωστική κάλυψη. Να παραμείνουμε με τη μείωση του ενός μήνα, δηλαδή από 1η Ιουλίου, με το προϋφιστάμενο καθεστώς, το οποίο και αυτό ήρθε σε εμάς σε νεκρό χρόνο, χωρίς να ακολουθήσουν οι αντίστοιχοι πόροι Και συγχρόνως, μέσα σε αυτό το συγκεκριμένο κείμενο να θέτουμε τις ευθύνες και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε δημοσίως ότι θα καλύψει αυτό το κόστος, και στους αρμόδιους Υπουργούς. (...) »