Τετ, 19 Ιαν 2022
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Δείτε τι πρότεινε για τον εκλογικό νόμο ο Επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος" στην ΚΕΔΕ

5/2/2021

Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το νέο εκλογικό σύστημα, τοποθετήθηκε και ο Επικεφαλής της 2ης σε εκλογική δύναμη Παράταξης “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”.

 

Υπογραμμίζεται ότι ο Δήμαρχος Ήλιδας, Ι. Λυμπέρης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, το εξής:

« Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις που έκανες Πρόεδρε και αναλυτικά με αυτές που έκανε ο Λάζαρος ο Κυρίζογλου ».

Συμφώνησε, δηλαδή, με τα ηγετικά στελέχη άλλης Παράταξης, εκείνης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.  (Την τοποθέτηση Παπαστεργίου, με την οποία συμφώνησε, μπορείτε να τη διαβάσετε σε ξεχωριστή σημερινή παρουσίαση του AIRETOS.  Τις παρατηρήσεις Κυρίζογλου, με τις οποίες επίσης αναλυτικά συμφώνησε, μπορείτε να τις δείτε εδώ από το 34:35 έως το 47:42).

Επιπλέον, “αποκάλυψε” τη συμφωνία του με την περιβόητη ν-τροπολογία πλυντήριο, όπως ειδικότερα μπορείτε να δείτε κατωτέρω.

 

Προς αποφυγή οιασδήποτε παρερμηνείας, ακολουθούν επί λέξει οι θέσεις του Επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος” :

 

« - Συμφωνώ με τη λογική του Νομοσχεδίου, ότι έπρεπε να αλλάξει

- Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις που έκανες Πρόεδρε και αναλυτικά με αυτές που έκανε ο Λαζαρος ο Κυρίζογλου.

- Να πω για τους επαρχιακούς Δήμους οι οποίοι έχουν δημοτικά διαμερίσματα, ότι προφανώς το όριο των 500 πρέπει να κατεβεί στο 300.

- Οπωσδήποτε πρέπει οι Παρατάξεις και οι Συνδυασμοί να έχουν και τους Υποψηφίους Προέδρους και τα Τοπικά τα Κοινοτικά Συμβούλια.

- Ότι σε κάποιο άρθρο που παρατήρησα, δεν είδα να το θίξει κανείς, έλεγε ότι στα Συμβούλια άνω των 500 κατοίκων, ο Πρόεδρος θα εκλέγεται από την πλειοψηφούσα Παράταξη του Δημάρχου. Αν το κατάλαβα καλά, αυτό δε στέκει. Πρόεδρος θα βγαίνει από τον Συνδυασμό ο οποίος θα πλειοψηφήσει στην Τοπική Κοινότητα.  Και σε μια συνάντηση που είχα και με τον Υπουργό προχθές, αυτό του είπα και το δέχθηκε.  Δεν μπορεί δηλαδή σε μια Τοπική Κοινότητα που εγώ θα βγω Δήμαρχος να έχω πάρει 20% 30 και να βγάλω τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία του Τοπικού Συμβουλίου. Θα γίνει δηλαδή όπως ήταν στον Καλλικράτη. Όπως κάναμε εκλογές το ’10.

- Σε ό,τι αφορά τη μείωση των Δημοτικών Συμβούλων και του αριθμού, δεν νομίζω ότι θα φέρει καμία βελτίωση, περισσότερο μπέρδεμα θα φέρει. Αν μείνει, δηλαδή, όπως ήταν, ούτε πρόβλημα δημιουργεί ούτε θα λύσει προβλήματα άλλα, οικονομικά ή καλύτερης λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων. Νομίζω ότι καλός είναι αυτός ο αριθμός.

- Οι ποσοστώσεις και όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ.

- Η 31 Αυγούστου με τη λογική που έβαλε και ο Γιώργος ο Ιωακειμίδης νομίζω ότι είναι μια καλή ημερομηνία για να μπει ο αριθμός των Συνδυασμών που θα υπάρξει με δυνατότητα κάποιου διαστήματος μίας – δυο εβδομάδων να συμπληρωθεί το σύνολο του κάθε ψηφοδελτίου.

- Και θα μείνω τώρα, Πρόεδρε, στο 43 και στο 50 %. Νομίζω ότι πολλοί και όλοι μας είχαμε πει, όταν ο Κλεισθένης δημιούργησε τα ζητήματα με την απλή αναλογική, ότι οι Δήμαρχοι εκλέγονται. Μάλιστα ο Θοδωρής ο Λιβάνιος έλεγε πολλές φορές ότι αν ρωτήσεις σε κάποια τοπική κοινωνία ποια Παράταξη βγήκε και ποια Παράταξη ήταν Δημοτική Αρχή θα σου πει ο τάδε Δήμαρχος. Αυτό από που προέκυπτε; Προέκυπτε από το 50%. Δηλαδή η νομιμοποίηση η θεσμική του Δημάρχου σαν ξεχωριστό θεσμικό όργανο ήταν ότι αν δεν έπαιρνε την απαραίτητη πλειοψηφία στον Α’ γύρο κατέβαινε στον Β’ για να νομιμοποιηθεί από τους εκλογείς, από τη βάση. Άρα εκεί θα’ λεγα ότι όλοι μας πρέπει να σταθούμε. Δεν νομίζω ότι θα λύσει το 43 % ή 43 μισό ή το 42. Βέβαια αν υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά άνω των 5 – 6 – 8 μονάδων την Α’ Κυριακή, είχαμε δει φαινόμενα να αλλοιώνεται αυτό το της Α’ Κυριακής το αποτέλεσμα και να χάνουν Συνδυασμοί με 49%. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Όμως νομίζω ότι θα’ πρεπε να το δούμε και να το εξετάσουμε αφού είμαστε σε διαβούλευση τη νομιμοποίηση του Δημάρχου με τη Β’ Κυριακή και με το 50%.

- Και τελευταίο θέμα που θέλω να θίξω, Πρόεδρε, είναι αυτό που λέγαμε όλοι μας μέχρι τώρα. Ότι ο εκλογικός νόμος θα’ πρεπε να’ ρθει να επισφραγίσει τη μεταρρύθμιση. Θα’ πρεπε να’ ρθει να επισφραγίσει την καταστατική θέση των Αιρετών. Λοιδορηθήκατε και λοιδορηθήκαμε όλοι όταν πριν 2-3 μήνες πόσο ήταν, είπαμε πως συμφωνούμε να υπάρξει διάταξη , ο Λάζαρος μάλιστα το’ λεγε, καταλογισμού, να ακυρωθεί, να σβηστεί καταλογισμός σε Αιρετούς οι οποίοι είχαν προχωρήσει σύμφωνα με τις υποδείξεις του Επιτρόπου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι πιο λογικό, τι πιο απλό, τι πιο νόμιμο. Και αντίθετα, τι πιο εξευτελιστικό σε κάποιους Δημάρχους και στις Δημοτικές Αρχές και Αντιδημάρχους να προχωράνε με κάποιες διατάξεις που σήμερα ισχύουν και ξαφνικά για Χ λόγους να βρίσκονται υπόλογοι. Λέω λοιπόν ότι έπρεπε όλα αυτά να τα προωθήσουμε γρήγορα, να τα πάρει η καινούρια ηγεσία του Υπουργείου και να τα επισφραγίσουμε με ένα νόμο που όλοι συμφωνούν. Το τονίζω Πρόεδρε μην καταλήξουμε όπως ο Κλεισθένης, τελικά η περιβόητη μεταρρύθμιση να είναι η επαναφορά του εκλογικού νόμου, σωστά, στα προηγούμενα, προκειμένου να υπάρξει κυβερνησιμότητα, και χάσουμε το δάσος. Αυτά είχα να πω. »