Κυρ, 01 Νοε 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Τρία έργα για την οδική ασφάλεια των πολιτών από τον Περιφερειάρχη Αττικής,Γιάννης Σγουρό προϋπολογισμού 4.500.000 Ευρώ

10/9/2013
1.      «Εργασίες Άρσης Επικινδυνότητας στο Οδικό Δίκτυο Αρμοδιότητας Περιφερειακών Ενοτήτων τέως Νομαρχίας Αθηνών - Εργολαβία 1» - 
         Προϋπολογισμός: 1.500.000 Ευρώ.
2.     «Αποκατάσταση Φθορών Επαρχιακού και Λοιπού Οδικού Δικτύου Δυτικής Αττικής (Α12)» - Προϋπολογισμός: 2.000.000 Ευρώ.
3.     «Καθαρισμός – Συντήρηση – Κατασκευή Φρεατίων Υδροσυλλογής και Αγωγών Ομβρίων – Αποκατάσταση Ζημιών από Πλημμύρες στην 
         Περιφέρεια Αττικής» - Προϋπολογισμός: 1.000.000 Ευρώ.

Άλλα τρία έργα προστίθενται στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Αττικής για τη βελτίωση της ασφάλειας των οδών της Αττικής, μετά την υπογραφή των συμβάσεων α) «Εργασίες Άρσης Επικινδυνότητας στο Οδικό Δίκτυο Αρμοδιότητας Περιφερειακών Ενοτήτων τέως Νομαρχίας Αθηνών - Εργολαβία 1», β) «Αποκατάσταση Φθορών Επαρχιακού και Λοιπού Οδικού Δικτύου Δυτικής Αττικής (Α12)» και γ) «Καθαρισμός - Συντήρηση - Κατασκευή Φρεατίων Υδροσυλλογής και Αγωγών Ομβρίων - Αποκατάσταση Ζημιών από Πλημμύρες στην Περιφέρεια Αττικής», από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό.

Τα δύο πρώτα έργα αφορούν σε άμεσες επεμβάσεις αποκατάστασης βλαβών και άρσης επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο της πρώην Νομαρχίας Αθηνών, μήκους 100 χιλιομέτρων, και στο οδικό δίκτυο της πρώην Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, μήκους 173 χιλιομέτρων, θα διαρκέσουν 12 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.500.000 Ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ) και χρηματοδοτούνται από τους πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι επεμβάσεις στις οδούς θα γίνονται βάσει ολοκληρωμένου σχεδιασμού, όπως αυτός θα διαμορφώνεται μετά από τις αυτοψίες που διενεργούν σε συνεχή βάση οι αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της πρώην Νομαρχίας Αθηνών και της πρώην Νομαρχίας Δυτικής Αττικής, από αναφορές των αντίστοιχων Δήμων και των πολιτών αλλά και των Τμημάτων της Τροχαίας. Τα έργα προβλέπουν την άμεση (εντός 2-3 ημερών) αποκατάσταση βλαβών (λακκούβες) στα οδοστρώματα και όλων των άλλων στοιχείων ασφάλειας των οδών (π.χ. κολώνες, ηλεκτροφωτισμός νησίδων, στηθαία ασφαλείας). Επισημαίνεται ότι οι εργασίες αφορούν στο οδικό δίκτυο της πρώην Νομαρχίας Αθηνών μήκους 100 χιλιομέτρων και της πρώην Νομαρχίας Δυτικής Αττικής μήκους 173 χιλιομέτρων (και όχι το συνολικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο φτάνει τα 1.500 χιλιόμετρα).

Το τρίτο έργο, Καθαρισμός - Συντήρηση - Κατασκευή Φρεατίων Υδροσυλλογής και Αγωγών Ομβρίων - Αποκατάσταση Ζημιών από Πλημμύρες στην Περιφέρεια Αττικής, αφορά εργασίες καθαρισμού, συντήρησης, κατασκευής νέων φρεατίων υδροσυλλογής αλλά και εργασίες για την αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.000.000 Ευρώ και χρηματοδοτείται από τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Άμεσα με την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσουν οι καθαρισμοί φρεατίων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα σε αυτό μήκους 732 χιλιομέτρων, του οποίου την αρμοδιότητα και συντήρηση μέχρι την εφαρμογή του «Καλλικράτη» είχε το ΥΠΟΜΕΔΙ.
Οι καθαρισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να γίνουν αυτή την περίοδο, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργήσει ομαλά η απορροή των νερών της βροχής με τα πρωτοβρόχια.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε σχετικά:
«Η Πολιτεία μας μεταβιβάζει την αρμοδιότητα για τη συντήρηση επιπλέον 750 χιλιομέτρων οδικού δικτύου στην Αττική, χωρίς φυσικά και πάλι να μας μεταφέρει και τους αντίστοιχους πόρους. Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Το ίδιο έγινε και με τους φωτεινούς σηματοδότες, το ίδιο έγινε και με τις κουνουποκτονίες και πολλά άλλα. Δεν μας εκπλήσσει πλέον. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς έργα. Και η συντήρηση και η αποκατάσταση φθορών στο οδικό δίκτυο είναι πολύ σοβαρό και κρίσιμο αντικείμενο. Αφορά την ασφάλεια όλων μας. Η Περιφέρεια Αττικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διορθώσει ελλείψεις και να επαναφέρει σε ομαλή κατάσταση ένα οδικό δίκτυο που έχει να συντηρηθεί χρόνια. Με δικούς μας πόρους χρηματοδοτούμε τα έργα αυτά και παραδίδουμε στους πολίτες έργα που αυξάνουν την οδική ασφάλεια και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».